TY - JOUR ID - 2495 TI - ارزیابی پتانسیل دگرآسیبی بقایای چاوداروحشی (Secale cereale) و چچم ((Lolium rigidum بر برخی صفات جوانه‌زنی، کلروفیلی و فنلی بذر جو رقم صحرا JO - علوم و تحقیقات بذر ایران JA - JMS LA - fa SN - AU - چقا میرزایی, گلاره AU - غلامعلی پور علمداری, ابراهیم AU - نخ زری مقدم, علی AU - راحمی کاریزکی, علی AD - دانشگاه گنبد کاووس AD - دانشگاه گنبد Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 4 IS - 2 SP - 31 EP - 44 KW - مراحل فنولوژیکی KW - علف‌های‌هرز KW - بقایای گیاهی KW - بازدارندگی DO - 10.22124/jms.2017.2495 N2 - آزمایشی به‌منظور ارزیابی پتانسیل دگرآسیبی بقایای دوگونه علف‌‌هرز چاوداروحشی(Secale cereale) و چچم ( Lolium rigidum)در مراحل مختلف فنولوژیکیبر صفات جوانه‌زنی، میزان کلروفیل و فنل‌کل بذر جو رقم‌صحرا در مرحله اولیه جوانه‌زنی در شرایط گلدان و آزمایشگاه علوم علف‌های‌هرز دانشگاه گنبدکاووس انجام شد. برای آزمایش، مقادیر مختلف پودرهای تهیه شده از کل اندام‌های هر علف‌هرز (0، 4،2، 8، 16و 32 گرم در یک کیلوگرم خاک لوم) به‌مدت 40 روز جهت پوسیده شدن در گلدان نگه‌داری شدند. سپس 20 گرم بقایای پوسیده در مقادیر مختلف به پتری‌های ضدعفونی شده به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار برای هر علف‌هرز به‌طور جداگانه اضافه گردید. در این آزمایش صفاتی نظیر درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، بنیه بذر، میزان کلروفیل a، b و کل و میزان فنل‌کل مورد اندازه‌گیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد برهمکنش اثر مراحل فنولوژیکی و مقادیر مختلف بقایای چاوداروحشی بر تمام صفات به‌جزء صفت فنل‌کل جو معنی‌دار بود. نتیجه در مورد علف‌هرز چچم به‌جزء برهمکنش این عوامل بر صفات درصد و سرعت جوانه‌‍‌زنی و میزان کلروفیل b مشابه چاودار وحشی بود (0.01> p). بر اساس نتایج، مقدار بازدارندگی بقایای پوسیده علف‌های‌هرز چچم و چاوداروحشی بر صفات جوانه‌زنی و کلروفیلی جو دارای روند کاهشی متفاوتی در مراحل فنولوژیکی و مقادیر مختلف بودند. به‌طوری‌که بیش‌ترین اثرات دگرآسیبی بر صفات مورد بررسی در مراحل پایانی رشدی در 32 گرم بقایای گیاهی پوسیده، مشاهده شد. اثر بازدارندگی بر صفات جوانه‌زنی و کلروفیلی جو ممکن است به‌خاطر کمیت و کیفیت مواد آلی به‌علاوه پتانسیل قوی آللوپاتیکی علف‌های‌هرز در سطح سلولی باشد. در این مطالعه میزان فنل‌کل جو با افزایش مقادیر بقایای هر دو علف‌هرز، افزایش یافت UR - https://jms.guilan.ac.ir/article_2495.html L1 - https://jms.guilan.ac.ir/article_2495_78604929716479e8c47f9213ba4d1aca.pdf ER -