TY - JOUR ID - 2122 TI - اثر پیش‌تیمار اسید سالیسیلیک بر جوانه‌زنی بذرهای خیار و هندوانه تحت تنش شوری JO - علوم و تحقیقات بذر ایران JA - JMS LA - fa SN - AU - طاهری, سالومه AU - برزگر, طاهر AU - زعیم زاده, افسانه AD - دانشگاه زنجان Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 3 IS - 4 SP - 15 EP - 27 KW - انرژی جوانه‌زنی KW - تیمار KW - رشد گیاهچه KW - شاخص بنیه بذر KW - طول ریشه‌چه DO - N2 - تنش شوری یکی از مهم‌ترین تنش‌های محیطی می‌باشد که رشد و عملکرد گیاهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به­منظور بررسی اثر شوری و اسید سالیسیلیک بر جوانه‌زنی بذرهای خیار رقم سوپر دومینوس و هندوانه رقم کریمسون سوئیت، دو آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای هر دو آزمایش شامل شوری در چهار سطح صفر، 2، 4 و 6 دسی­زیمنس بر متر، کلرید سدیم و اسید سالیسیلیک در سه سطح صفر، 5/0 و 1 میلی‌مولار بود. درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، وزن تر و خشک ریشه‌چه و ساقه‌چه، شاخص بنیه بذر و انرژی جوانه‌زنی بذر اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که شوری به­طور معنی­داری جوانه‌زنی و رشد گیاهچه را کاهش داد. کم­ترین درصد جوانه‌زنی در خیار (65/86 درصد) و هندوانه (63/69 درصد) و سرعت جوانه‌زنی در خیار (79/18) و هندوانه (33/10) و شاخص بنیه بذر در خیار (93/17) و هندوانه (59/9) در سطح شوری 6 دسی­زیمنس بر متر مشاهده شد. اسید سالیسیلیک شاخص‌های جوانه‌زنی بذرهای خیار و هندوانه را بهبود بخشید. بیش­ترین درصد جوانه­زنی در تیمار 1 میلی‌مولار اسید سالیسیلیک در شرایط بدون شوری حاصل شد. با توجه به نتایج، می­توان پیش­تیمار بذرهای خیار و هندوانه با غلظت 1 میلی­مولار اسید سالیسیلیک را برای بهبود جوانه‌زنی و سرعت رشد گیاهچه در شرایط شوری توصیه نمود. UR - https://jms.guilan.ac.ir/article_2122.html L1 - https://jms.guilan.ac.ir/article_2122_4c0668e233f11ac5ca5ec11a4e943954.pdf ER -