TY - JOUR ID - 2100 TI - تأثیر هورمون‌پرایمینگ و هیدروپرایمینگ بر جوانه‌زنی بذر استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) تحت تنش شوری JO - علوم و تحقیقات بذر ایران JA - JMS LA - fa SN - AU - عقیقی شاهوردی, مهدی AU - امیدی, حشمت AD - دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد تهران AD - استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی و مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه شاهد تهران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 3 IS - 2 SP - 97 EP - 108 KW - استویا KW - بذر KW - پرایمینگ KW - جوانه‌زنی KW - شوری DO - N2 - به منظور بررسی تأثیر مدت زمان هورمون­پرایمینگ و هیدرو پرایمینگ بر جوانه­زنی بذر استویا در شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد تهران در سال 1394 انجام گرفت. فاکتورهای مورد مطالعه عبارت بودند از پیش­تیمار بذر با هورمون اسید جیبرلیک و آب مقطر در چهار زمان صفر، 16، 24 و 48 ساعت و تنش شوری در پنج سطح صفر، 5/2، 5، 5/7 و 10 دسی­زیمنس بر متر. صفات درصد و سرعت جوانه­زنی، متوسط زمان جوانه­زنی، متوسط جوانه­زنی روزانه، سرعت جوانه­زنی روزانه و ارزش جوانه­زنی اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد اثر متقابل شوری در زمان‌های مختلف پرایمینگ با اسید جیبرلیک تأثیر معنی­داری بر درصد جوانه­زنی، سرعت جوانه­زنی، متوسط جوانه­زنی روزانه و ارزش جوانه­زنی داشت. بیش­ترین درصد جوانه­زنی در اثر متقابل شوری 5 دسی­زیمنس بر متر در 48 ساعت پرایمینگ بذر با اسید جیبرلیک (16/59 درصد) و بیشترین سرعت جوانه­زنی در شوری 5/2 دسی­زیمنس بر متر در 48 ساعت پرایمینگ با اسید جیبرلیک (24/4 بذر در روز) مشاهده شد. بالاترین سرعت جوانه­ز­نی روزانه در بذوری دیده شده که در شوری صفر دسی­زیمنس بر متر تحت 16 ساعت هیدروپرایمینگ و 24 ساعت هورمون­پرایمینگ قرار گرفته بودند. پرایمینگ بذر استویا با اسید جیبرلیک در مدت زمان 24 و 48 ساعت توانست پارامترهای جوانه­زنی بذر استویا را بهبود بخشد. شوری بیش­تر از 5/2 دسی­زیمنس بر متر نیز باعث افت معنی­دار برخی از پارامترهای جوانه­زنی (درصد و سرعت جوانه­زنی) شد. UR - https://jms.guilan.ac.ir/article_2100.html L1 - https://jms.guilan.ac.ir/article_2100_dd466b0f8563840d427c6407c63bf404.pdf ER -