TY - JOUR ID - 1330 TI - بررسی میزان و سرعت جوانه‌زنی بذر دوازده گیاه دارویی تحت تنش شوری JO - علوم و تحقیقات بذر ایران JA - JMS LA - fa SN - AU - یادگاری, مهراب AD - دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 2 IS - 1 SP - 27 EP - 36 KW - تنش شوری KW - جوانه‌زنی KW - گیاهان دارویی DO - N2 - به­منظور بررسی تحمل شوری بذر دوازده گیاه دارویی به نام‌های بالنگو ، بارهنگ ، شوید، زیره سبز، شبدر گل­زرد، زنیان، مرزنگوش، کاهو، کنجد، شنبلیله، قدومه و خرفه در مرحله جوانه­زنی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی تحت فاکتور تنش شوری با چهار تکرار در سال 1391 در شرایط آزمایشگاه، انجام گردید. برای ایجاد سطوح شوری )0، 25، 50، 75، 100، 150، 200، 250، 300، 350، 400 و 450 دسی­زیمنس بر متر) از کلرید سدیم خالص و آب مقطر استفاده شد. اندازه­گیری درصد و سرعت جوانه­زنی در پتری­دیش انجام شد. اعمال تیمارها بسته به نوع گیاه، تا حد 450 دسی­زیمنس بر متر نمک طعام به پیش رفت و در این حد، میزان جوانه‌زنی به صفر رسید. تیمارهای به کار رفته با توجه به توان جوانه­زنی برای بارهنگ، بالنگو و شوید (تا 100 دسی­زیمنس بر متر) ؛ زیره سبز، زنیان، شبدر گل­زرد و مرزنگوش (تا 200 دسی­زیمنس بر متر) ؛ کاهو و کنجد (تا 250 دسی­زیمنس بر متر) ؛ خرفه، قدومه و شنبلیله (تا 450 دسی­زیمنس بر متر) بود. شمارش تعداد بذر جوانه‌زده هر روز انجام گردید. گیاه دارویی بالنگو تحت تأثیر موسیلاژ ترشح یافته از پوسته خود قرار گرفت ولی توانست جوانه بزند. از گیاهان مورد بررسی گیاهان شنبلیله، خرفه و قدومه در برابر میزان شوری اعمال شده، از همه متحمل‌تر و دارای سرعت رشد بیشتری بودند و در مقابل گیاهان بارهنگ، بالنگو و شوید از بقیه حساس­تر بودند. UR - https://jms.guilan.ac.ir/article_1330.html L1 - https://jms.guilan.ac.ir/article_1330_b91dc631f7e217f7cf41ea470616f813.pdf ER -