%0 Journal Article %T تغییرات کیفیت بذرهای سویا در واکنش به سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید تحت تنش شوری %J علوم و تحقیقات بذر ایران %I دانشگاه گیلان %Z 2476-3780 %A فرهنگی‌آبریز, سالار %A قاسمی گلعذانی, کاظم %D 2021 %\ 12/22/2021 %V 8 %N 4 %P 395-385 %! تغییرات کیفیت بذرهای سویا در واکنش به سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید تحت تنش شوری %K جوانه‌زنی %K جاسمونیک اسید %K رشد گیاهچه %K سالیسیلیک اسید %K شوری %R 10.22124/jms.2021.5287 %X این آزمایش برای بررسی اثر سطوح مختلف شوری (غیر شور، ۴، ۷ و ۱۰ دسی­زیمنس بر متر) و محلول­پاشی هورمونی (آب­پاشی، یک میلی­مولار سالیسیلیک اسید، نیم میلی­مولار جاسمونیک اسید و یک میلی­مولار سالیسیلیک اسید + نیم میلی­مولار جاسمونیک اسید) بر تغییر کیفیت بذرهای سویا (Glycine max cv. M7) انجام پذیرفت. شوری موجب افزایش محتوای سدیم در بذرها شد، اما محتوای پتاسیم و کلسیم، وزن تک بذر، سرعت جوانه­زنی بذر و وزن گیاهچه را کاهش داد. با این حال، تیمار نمک روی گیاهان، درصد جوانه­زنی بذرهای حاصل را تحت تأثیر قرار نداد. محلول­پاشی سالیسیلیک اسید سبب کاهش محتوای سدیم بذر و افزایش محتوای کلسیم و پتاسیم بذر، وزن تک بذر، سرعت جوانه­زنی و وزن خشک گیاهچه سویا شد. محلول­پاشی جاسمونیک اسید محتوای سدیم، پتاسیم و کلسیم بذر، وزن تک بذر، وزن خشک گیاهچه سویا را کاهش داد، ولی اثری بر سرعت و درصد جوانه­زنی بذرهای سویا نداشت. گیاهان تیمار­شده با سالیسیلیک اسید + جاسمونیک اسید بذرهای بزرگ­تر تولید نمودند، اما اثر این تیمار هورمونی بر سرعت جوانه­زنی و وزن گیاهچه مشابه با گیاهان تیمارشده با سالیسیلیک اسید بود. بر اساس نتایج حاصل، محلول­پاشی سالیسیلیک اسید به­صورت تکی و یا به­همراه جاسمونیک اسید می­تواند با کاهش محتوای سدیم و افزایش کلسیم و پتاسیم در بذرهای تولیدی سویا راهکار مناسبی برای بهبود کیفیت آن­ها در شرایط شوری باشد. %U https://jms.guilan.ac.ir/article_5287_15c7155bcebfd6c219fe247d34af081d.pdf