%0 Journal Article %T اثر پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک بر شاخص‌های جوانه‌زنی و رشد گیاهچه چای ترش توده بومی سیستان تحت تنش خشکی %J علوم و تحقیقات بذر ایران %I دانشگاه گیلان %Z 2476-3780 %A احمدپور دهکردی, الهه %A دانش شهرکی, عبدالرزاق %A خسروی لمجیری, پریسا %D 2018 %\ 12/22/2018 %V 5 %N 4 %P 1-11 %! اثر پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک بر شاخص‌های جوانه‌زنی و رشد گیاهچه چای ترش توده بومی سیستان تحت تنش خشکی %K بهبود بذر %K تنش خشکی %K تیمار بذر %K سرعت جوانه‌زنی %K گیاهان دارویی %R 10.22124/jms.2018.2941 %X به­منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک بر شاخص­های جوانه­زنی و رشد گیاهچه چای ترش تحت تنش خشکی، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. عامل اول شامل سطوح مختلف تنش خشکی در چهار سطح (0، 2- ، 4- و 6- بار) و فاکتور دوم شامل سطوح مختلف اسید سالیسیلیک در چهار سطح (0، 5/0، 1 و 5/1 میلی­مولار) بود. صفات اندازه­گیری شده شامل درصد جوانه­زنی، سرعت جوانه­زنی، میانگین زمان جوانه­زنی، ضریب سرعت جوانه­زنی، طول ریشه­چه، طول ساقه­چه و وزن خشک گیاهچه بود. نتایج نشان داد که در بین سطوح اسید سالیسیلیک پرایمینگ با سطح 1 میلی مولار به ترتیب سبب افزایش 42 و 14 درصدی سرعت جوانه­زنی و ضریب سرعت جوانه­زنی در مقایسه با تیمار شاهد شد. غلظت 5/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک نیز به ترتیب باعث افزایش 17، 18 و 27 درصدی طول ریشه­چه، طول ساقه­چه و وزن خشک گیاهچه در مقایسه با تیمار شاهد گردید. پرایمینگ میانگین زمان جوانه­زنی را به­طور معنی­داری در شرایط تنش خشکی کاهش داد. تنش خشکی نیز سبب کاهش کلیه صفات مورد بررسی به جز متوسط زمان جوانه­زنی گردید. در مجموع نتایج نشان داد که پیش تیمار بذر چای ترش با اسید سالیسیلیک در شرایط تنش خشکی می­تواند تا حدی موجب افزایش مقاومت این گیاه و بهبود جوانه­زنی آن در مراحل اولیه جوانه­زنی و رشد گیاه گردد. %U https://jms.guilan.ac.ir/article_2941_4f57c7fb0e046f6e9dd57449fee1b7f4.pdf