%0 Journal Article %T تاثیر نیتریک اکسید بر جوانه‌زنی و فعالیت برخی آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی کنجد (Sesamun indicum) تحت تنش شوری %J علوم و تحقیقات بذر ایران %I دانشگاه گیلان %Z 2476-3780 %A فتحی, علیرضا %A برادران فیروزآبادی, مهدی %A عامریان, محمدرضا %D 2018 %\ 09/23/2018 %V 5 %N 3 %P 77-88 %! تاثیر نیتریک اکسید بر جوانه‌زنی و فعالیت برخی آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی کنجد (Sesamun indicum) تحت تنش شوری %K آنزیم های آنتی اکسیدانی %K سدیم نیتروپروساید %K سرعت جوانه زنی %R 10.22124/jms.2018.2936 %X این آزمایش با هدف بررسی تأثیر نیتریک اکسید از منبع سدیم نیتروپروساید بر ویژگی­های جوانه­زنی و فعالیت برخی آنزیم‌های آنتی اکسیدانی کنجد تحت تنش شوری به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در آزمایشگاه مرکز تحقیقات بذر کاشمر اجرا شد. تیمارها شامل پیش تیمار بذر با سدیم نیتروپروساید در شش سطح (بدون پیشتیمار، آب مقطر، 50، 100، 150 و 200 میکرومولار) و تنش شوری در سه سطح (صفر، 50 و 100 میلی‌مولار در لیتر) بود. نتایج نشان داد که تنش شوری موجب کاهش شاخص­های جوانه­زنی و افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کنجد شد. پیش تیمار بذر با سدیم نیتروپروساید موجب افزایش سرعت جوانه­زنی، طول و وزن ریشه چه و ساقه چه در شرایط تنش شد و عملکرد بذر را بهبود بخشید. همچنین فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون ردوکتاز و آسکوربات پراکسیداز نیز تحت تیمارهای نیتریک اکسید افزایش یافت در حالی که فعالیت آنزیم کاتالاز و محتوای مالون دی آلدئید به عنوان شاخص تخریب غشاء کاهش یافت. به طور کلی غلظت مناسب و کارا برای کاهش اثرات شوری در گیاهچه کنجد در این آزمایش غلظت 150 میکرومولار سدیم نیتروپروسایدبود، همچنین به نظر می رسد غلظت‌های بالاتر از 150 میکرومولار سدیم نیتروپروساید، اثرات سمیت نیتریک اکسید را بر سلول القا کند. %U https://jms.guilan.ac.ir/article_2936_f81ea571293ebfa8fbb547f2b9ec1b76.pdf