%0 Journal Article %T بررسی تأثیر منشاء تولید، انبارداری و ضدعفونی بذر بر تجزیه کیفی و بیوشیمیایی بذر ذرت سینگل کراس 704 %J علوم و تحقیقات بذر ایران %I دانشگاه گیلان %Z 2476-3780 %A اسکوئی, بیتا %A حمیدی, آیدین %A شیدائی, سامان %A صادقی, حسین %D 2018 %\ 06/22/2018 %V 5 %N 2 %P 109-121 %! بررسی تأثیر منشاء تولید، انبارداری و ضدعفونی بذر بر تجزیه کیفی و بیوشیمیایی بذر ذرت سینگل کراس 704 %K انبارداری %K ذرت %K زوال %K منشاء تولید بذر %R 10.22124/jms.2018.2915 %X این آزمایش به­منظور بررسی تغییرات زوال دو منشاء مختلف بذر ذرت در دو شرایط مختلف انجام شد. تیمارها شامل منشاء تولید بذر در دو سطح (کرج و مغان)، نگهداری بذر در دو منطقه (انبارکنترل­شده و شرایط آب­وهوایی مغان)، ضدعفونی بذر در دو سطح (ضدعفونی­شده و ضدعفونی­نشده) بودند. آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. صفات مورد اندازه‌گیری شامل درصد گیاهچه عادی، متوسط زمان جوانه­زنی، شاخص وزنی و طولی بنیه، درصد گیاهچه عادی در آزمون سرما، درصد خروج ریشه‌چه، میزان فعالیت کاتالاز و پراکسیداز و میزان مالون­دی­آلدئید بودند. نتایج نشان داد بذرهای تولیدی کرج نسبت به مغان4 درصد، بذرهایی که در انبار کنترل­شده نگهداری شدند نسبت­به کنترل­نشده 3 درصد و بذرهای ضدعفونی­شده نسبت­به ضدعفونی­نشده حدود 2درصد از گیاهچه عادی بالاتری برخوردار بودند. میزان فعالیت کاتالاز در بذرهای تولیدی کرج از بذرهای تولیدی مغان بیش­تر (14 درصد) بود. ضدعفونی بذر اثر معنی­داری بر فعالیت کاتالاز نداشت. نتایج نشان دادند ضدعفونی بذر بر میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و محتوی مالون­دی­آلدئید اثر معنی­دار داشت، به­طوری­که فعالیت پراکسیداز در بذرهای ضدعفونی­شده 11 درصد بیش­تر و محتوی مالون­دی­آلدئید حدود 8 درصد نسبت به بذرهای ضدعفونی­نشده کم­تر بود. نتایج نشان داد اثر متقابل منشاء بذر و انبار نگهداری بذر بر درصد گیاهچه عادی در آزمون سرما، فعالیت آنزیم پراکسیداز و محتوی مالون­دی­آلدئید معنی­دار است. بذرهای تولیدی کرج که در انبار کنترل­شده نگهداری شدند بالاترین میزان درصد گیاهچه عادی (92 درصد) و فعالیت پراکسیداز (042/0 میکرومول H2O2 بر دقیقه­بر میلی­گرم­پروتئین)و کم‌ترین میزان مالون­دی­آلدئید (3 نانومول­برگرم­وزن­تر) را دارا بودند. بنابراین کاهش فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانت منجر به اختلال در مراحل جوانه­زنی، کاهش بنیه و در نهایت زوال بذر شد. %U https://jms.guilan.ac.ir/article_2915_e4878f6a5c6861c356bae0e98d883e2f.pdf