%0 Journal Article %T مقاله مروری: زوال بذر %J علوم و تحقیقات بذر ایران %I دانشگاه گیلان %Z 2476-3780 %A اسکوئی, بیتا %A شیدائی, سامان %D 2017 %\ 11/22/2017 %V 4 %N 3 %P 125-143 %! مقاله مروری: زوال بذر %K بنیه %K زنده‌مانی %K زوال %R 10.22124/jms.2017.2512 %X زوال بذر یک فرآیند نامطلوب و مضر در کشاورزی است.این فرآیند منجر به کاهش کیفیت، زندهمانی و بنیه بذر میشود. کاهش  کیفیت  بذر  در  مزرعه،  برداشت  و  انبار  رخ  میدهد.  فرسایش  مزرعهای  زمانی  رخ  میدهد  که  بذر  مستقیماًدر  شرایط نامساعد  محیطی  قرار  گیرد.عوامل  متعددی  در  میزان  حساسیت  بذرها  به  زوال  بذر  دخالت  دارند  که  مهمترین  آنهادرجه حرارت، رطوبت نسبی، محتوی رطوبت بذر و خسارت ناشی از ریزسازوارهها و حشرات هستند. همچنین  بذرها به خسارتهای مکانیکی  پس  از  برداشت  بسیار  حساس  هستند.  میزان  خسارت  در  گونههای  مختلف  بذر  و  حتی  در  داخل  یک  گونه  متفاوت است.در  اثر تغییرشرایط محیطی ثابت نگهداشتن زندهمانی بذر در انبار  بسیار مشکل است. البته  کیفیت و قابلیت  زندهمانی بذر  طی  انبارداری  بستگی  زیادی  به  کیفیت  اولیه  بذر  و  روش  و  شیوه  انبارداری  دارد.  زوال  بذر  با  تغییرات  متعدد  سلولی، متابولیکی و شیمیاییاز جملهپراکسیداسیون لیپید، تخریب غشاء، تخریب DNA، نقص RNAو ساخت پروتئینهمراه است. این تغییرات به صورت کاهش در درصدجوانهزنی تولید گیاهچه ضعیف، کاهش بنیه و نهایتاٌ مرگ بذر مشهود میشود. %U https://jms.guilan.ac.ir/article_2512_3579649c6e6b1efd8f299fb23a29f063.pdf