%0 Journal Article %T تأثیر اسید آسکوربیک بر جوانه‌زنی و فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان در بذرهای زوال یافته گلرنگ رقم گلدشت %J علوم و تحقیقات بذر ایران %I دانشگاه گیلان %Z 2476-3780 %A بهاروند, نسرین %A مهدوی, بتول %A دهجی پور حیدر آبادی, مریم %D 2017 %\ 11/22/2017 %V 4 %N 3 %P 1-12 %! تأثیر اسید آسکوربیک بر جوانه‌زنی و فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان در بذرهای زوال یافته گلرنگ رقم گلدشت %K پرایمینگ %K زوال %K کاتالاز %K سوپراکسید دیسموتاز %R 10.22124/jms.2017.2503 %X به منظور بررسی تأثیر اسید آسکوربیک بر جوانه‌زنی و ویژگی­های فیزیولوژیک بذرهای زوال یافته گلرنگرقم گلدشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. بذرهای بدون زوال و زوال یافته گلرنگ (نگهداری در دمای 40 درجه سانتی­گراد به مدت 4،6، 8 و 10 روز) با غلظت­های 0، 28/0 و 56/0میلی مولار اسید آسکوربیک پیش تیمار شدند. در این پژوهش صفات درصد و سرعت جوانه­زنی، بنیه گیاهچه، طول ساقه‌چه و ریشه‌چه، وزن خشک ساقه‌چه و ریشه‌چه، میزان مالون دی آلدئید، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و میزان پروتئین اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش زوال جوانه­زنی و رشد گیاهچه کاهش یافت. در تمامی سطوح زوال‌‌، غلظت 28/0 میلی مولار اسید آسکوربیک سرعت جوانه‌زنی، بنیه گیاهچه، طول ساقه‌چه و ریشه‌چه و وزن خشک ساقه‌چه و ریشه‌چه را نسبت به سایر غلظت‌ها افزایش داد. زوال میزان مالون دی آلدئید را افزایش داد ولی فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و میزان پروتئین را کاهش داد. در تمامی سطوح زوال، اسید آسکوربیک 28/0 میلی مولار سبب کاهش میزان مالون دی‌آلدئید بعد از 12 ساعت آبگیری شد، در حالی­که فعالیت کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و میزان پروتئین را افزایش داد. نتایج این آزمایش نشان داد غلظت  28/0میلی مولار اسید آسکوربیک در بذرهای زوال یافته گلرنگ توانست جوانه­زنی و رشد گیاهچه را با کاهش پراکسیداسیون غشاء و افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز بعد از 12 ساعت آبگیری بهبود بخشد %U https://jms.guilan.ac.ir/article_2503_3999517d58b554297bf65c74830b58c1.pdf