%0 Journal Article %T اثر اسید‌هیومیک بر ویژگی های جوانه‌زنی و رشد گیاهچه‌ای سه رقم تربچه در شرایط تنش شوری %J علوم و تحقیقات بذر ایران %I دانشگاه گیلان %Z 2476-3780 %A روحانی, نرجس سادات %A نعمتی, سید حسین %A مقدم, محمد %D 2016 %\ 12/21/2016 %V 3 %N 4 %P 29-41 %! اثر اسید‌هیومیک بر ویژگی های جوانه‌زنی و رشد گیاهچه‌ای سه رقم تربچه در شرایط تنش شوری %K اسیدهیومیک %K ارقام تربچه %K تنش شوری %K جوانه‌زنی %R %X برای کاهش اثرات تنش شوری در گیاهان از روش­های متفاوتی در مراحل مختلف رشدی گیاه از جمله جوانه­زنی استفاده می­شود. اسید­هیومیک ماده­ای طبیعی است که تأثیر مثبتی بر رشد گیاهان داشته و به­عنوان پیش­تیمار در تحقیقات جوانه­زنی مورد استفاده قرار می­گیرد. هدف از این آزمایش بررسی تاثیر اسید­هیومیک بر خصوصیات جوانه­زنی ارقام مختلف تربچه در شرایط تنش شوری بود. آزمایش به­صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارها شامل سه رقم تربچه )چریبل، اسپاکلر و اسکارلت سین­سیناتی به­عنوان فاکتور اول و اسیدهیومیک در چهار سطح (شاهد، 5/0، 5/1 و 2 گرم بر لیتر) به­عنوان فاکتور دوم و تنش شوری در چهار سطح (شاهد، 5/1، 5 و 5/7 دسی­زیمنس بر متر نمک طعام) به­عنوان فاکتور سوم بودند. در این آزمایش صفات جوانه­زنی نظیر طول ساقه چه و ریشه چه، وزن تر و خشک گیاهچه، ضزیب آلومتری، سرعت و درصد جوانه­زنی مورد بررسی قرار گرفت. در شرایط تنش شوری، کاربرد اسیدهیومیک باعث افزایش طول ساقه­چه، وزن تر گیاهچه و سرعت جوانه­زنی در ارقام تربچه گردید، ولی بر صفات طول ریشه چه، نسبت طول ریشه­چه به ساقه­چه، وزن خشک گیاهچه و درصد جوانه­زنی غیرمعنی­دار شد. در شرایط تنش شوری، کاربرد اسیدهیومیک به مقدار 5/1 گرم بر لیتر بیش­ترین افزایش را بر روی طول ریشه­چه و وزن تر گیاهچه داشت و غلظت 2 گرم بر لیتر سرعت جوانه­زنی را افزایش داد. نتایج نشان داد ارقام مختلف تربچه واکنش­های متفاوتی از خود نشان دادند. بیش­ترین میزان طول ساقه­چه، وزن تر گیاهچه، درصد و سرعت جوانه­زنی مربوط به رقم اسکارلت سین­سیناتی و بیش­ترین میزان طول ریشه­چه و نسبت طول ریشه­چه به ساقه­چه مربوط به رقم اسپاکلر بود. رقم چریبل کم­ترین خصوصیات جوانه­زنی را در شرایط تنش شوری حتی با کاربرد اسیدهیومیک داشت. %U https://jms.guilan.ac.ir/article_2123_595ebe8c043991a7359117c92c641efb.pdf