%0 Journal Article %T تأثیر محلول مویان بر شاخص‌های جوانه‌زنی کتان روغنی و کاسنی تحت تنش شوری %J علوم و تحقیقات بذر ایران %I دانشگاه گیلان %Z 2476-3780 %A حبیبی, حسن %A عطایی سماق, حجت %D 2016 %\ 12/21/2016 %V 3 %N 4 %P 1-13 %! تأثیر محلول مویان بر شاخص‌های جوانه‌زنی کتان روغنی و کاسنی تحت تنش شوری %K نسبت طول ریشه‌چه به ساقه‌چه %K سرعت جوانه‌زنی %K شوری %K مویان %R %X به­منظور بررسی تأثیر محلول مویان بر شاخص­های جوانه­زنی کتان روغنی و کاسنی تحت تنش شوری تحقیقی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد انجام گرفت. تیمارهای آزمایش، تنش شوری (شاهد، 3، 6، 9، 12 ­دسی­زیمنس بر متر) و محلول مویان (صفر، 1، 2، 3، 4 قسمت در میلیون) بودند. در این تحقیق صفات طول­ساقه­چه، ریشه­چه و گیاهچه، نسبت طول ریشه­چه به ساقه­چه، درصد و سرعت جوانه­زنی، وزن خشک گیاهچه و متوسط زمان جوانه­زنی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد اثر شوری و مویان بر اکثر صفات مورد آزمایش معنی­دار شدند. به­طوری­که غلظت 12 دسی­زیمنس شوری باعث کاهش 8/20 درصد طول گیاهچه و 3/8 درصد سرعت جوانه­زنی در گیاه کتان روغنی و کاهش 30 درصدی وزن خشک گیاهچه در گیاه کاسنی شد. محلول مویان با غلظت 3 قسمت در میلیون باعث افزایش میانگین طول ریشه­چه 107 درصد، طول گیاهچه 35 درصد، نسبت طول ریشه­چه به ساقه­چه 91 درصد و افزایش وزن خشک گیاهچه در گیاه کتان روغنی گردید. همچنین غلظت 2 قسمت در میلیون از محلول مویان در سطوح پایین شوری بیش­ترین طول ساقه­چه را در هر دو گیاه و طول ریشه­چه و نسبت طول ریشه­چه به ساقه­چه را در گیاه کاسنی ایجاد کرد. غلظت بالای مویان و سطوح پایین شوری نیز باعث کاهش مدت زمان جوانه شد. به­طور­کلی نتایج این تحقیق نشان داد استفاده از محلول مویان می­تواند باعث بهبود شاخص­های جوانه­زنی و تا حدودی تعدیل اثر تنش شوری شود. %U https://jms.guilan.ac.ir/article_2121_ec83f7ecbd10be82cbef5167b7a5badd.pdf