@article { author = {Aghighi Shahverdi, Mehdi and paravar, arezoo and Ghasemzadeh, Mojtaba and Navabi, Atefeh}, title = {The study of germination, biochemical and enzymatic characteristics of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) affected by drought and salinity stresses}, journal = {Iranian Journal of Seed Sciences and Research}, volume = {5}, number = {3}, pages = {33-46}, year = {2018}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2476-3780}, eissn = {2476-3780}, doi = {10.22124/jms.2018.2933}, abstract = {In order to evaluate the effect of drought and salinity stresses on germination, biochemical and enzymatic characteristics of buckwheat seed were conducted two separate experiments in the laboratory of Seed Science and Technology of Shahed University in 2016. The experiments were conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments were including eight levels of osmotic potential (zero, -2, -4, -6, -8, -10, -12and -14 bar) of drought and salinity. Analysis of variance showed were significant the effects of drought and salinity on percentage and rate of germination, seedling length, vigor, chlorophyll content, soluble protein, superoxide dismutase and catalase activity. The results of salinity and drought stresses on measured parameters showed that the effects of salinity and drought were inhibition, but inhibition of osmotic stress of salinity was highest from drought, as a result, no normal germination occurred in the salinity of 10 bar and in drought -14 bar. The decrease in chlorophyll and protein content under drought stress was more of salinity stress and conditions there led to increased activity of catalase under drought stress and superoxide dismutase under salinity stress. The results suggest that buckwheat drought compatibility and more resistant to salinity stress is applied.}, keywords = {buckwheat,Catalase,Chlorophyll,Germination,protein,Superoxide Dismutase}, title_fa = {مطالعه خصوصیات جوانه‌زنی، بیوشیمیایی و آنزیمی گندم‌سیاه (Fagopyrum esculentum Moench) تحت تأثیر تنش خشکی و شوری}, abstract_fa = {به منظور بررسی تأثیر تنش خشکی و شوری بر خصوصیات جوانه­زنی، بیوشیمیایی و آنزیمی گندم‌سیاه دو آزمایش جداگانه در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد در سال 1395 انجام شد. آزمایش­ها در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد که تیمارها شامل هشت سطح پتانسیل اسمزی (صفر، 2-، 4-، 6-، 8-،10-، 12- و 14- بار) خشکی و شوری بود. نتایج تجزیه واریانس معنی­دار بودن اثر تنش خشکی و شوری را بر درصد و سرعت جوانه­زنی، طول گیاهچه، بنیه بذر، محتوای کلروفیل، پروتئین محلول، فعالیت آنزیم کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز نشان داد. نتایج آزمایش تنش شوری و خشکی بر پارامترهای اندازه­گیری شده نشان داد که اثرات تیمار شوری و خشکی بازدارنده است اما بازدارندگی تنش اسمزی شوری بیشتر از تنش خشکی بود، در نتیجه، عدم جوانه­زنی نرمال در تنش شوری، از 10- بار و در تنش خشکی از 14- بار اتفاق افتاد. از طرفی کاهش محتوای کلروفیل و پروتئین در شرایط تنش خشکی بیشتر از تنش شوری بود و شرایط به وجود آمده منجر به افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز در شرایط تنش خشکی و سوپراکسید دیسموتاز در شرایط تنش شوری شد. بنابراین نتایج نشان داد گندم‌سیاه به تنش خشکی اعمال شده سازگاری و مقاومت بیشتری نسبت به تنش شوری دارد.}, keywords_fa = {پروتئین,جوانه‌زنی,سوپر اکسید دیسموتاز,کاتالاز,کلروفیل,گندم‌سیاه}, url = {https://jms.guilan.ac.ir/article_2933.html}, eprint = {https://jms.guilan.ac.ir/article_2933_946bb604b2e805f4c567062ccb56396f.pdf} }