دانشگاه گیلانعلوم و تحقیقات بذر ایران2476-37803420161221The effect of surfactant solution on flax oil and chicory seed germination indices under salt stressتأثیر محلول مویان بر شاخصهای جوانهزنی کتان روغنی و کاسنی تحت تنش شوری1132121FAحسنحبیبیاستادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهرانحجتعطایی سماقدانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد تهرانJournal Article20170305In order to study the effect of surfactant solution on of Flax oil and Chicory seed germination indices under salt stress, an experiment was carried out as factorial in a completely randomized design with 3 replications in the laboratory of Science and Seed Technology, Shahed University. Treatments were salinity (control, 3, 6, 9, 12 ds/m) and surfactant solution (0, 1, 2, 3, 4 ppm), respectively. In this experiment were studied treatments Shoot length, Root and Seedling, Root to shoot length ratio, germination Percentage, germination rate, Seedling dry weight and Mean germination Time. Results showed that salinity and concentrations of surfactant had significant effect on most traits. So that the salt concentration of 12 ds/m reduced seedling length and germination rate by 8.3% and 20.8% in Flax seed oil, respectively. Also 30% of the dry weight reduced in Chicory plant. Surfactant solution with concentration of 3 ppm increased 107 percent the average seedling root length, 35 percent length, 91 percent of radicle to shoot and seedling dry weight in Flax oil plant. Also the concentration of 2 ppm of surfactant at low salt levels produced the most plumule and radicle length on both plant, and produced the most radicle length and allometric of chicory plant. At high concentration of surfactant with low levels of salinity reduced the average time required for germination. In general, the results showed that surfactant solution can be improved the germination tests, as well as some adjusting for the salinity effect.بهمنظور بررسی تأثیر محلول مویان بر شاخصهای جوانهزنی کتان روغنی و کاسنی تحت تنش شوری تحقیقی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد انجام گرفت. تیمارهای آزمایش، تنش شوری (شاهد، 3، 6، 9، 12 دسیزیمنس بر متر) و محلول مویان (صفر، 1، 2، 3، 4 قسمت در میلیون) بودند. در این تحقیق صفات طولساقهچه، ریشهچه و گیاهچه، نسبت طول ریشهچه به ساقهچه، درصد و سرعت جوانهزنی، وزن خشک گیاهچه و متوسط زمان جوانهزنی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد اثر شوری و مویان بر اکثر صفات مورد آزمایش معنیدار شدند. بهطوریکه غلظت 12 دسیزیمنس شوری باعث کاهش 8/20 درصد طول گیاهچه و 3/8 درصد سرعت جوانهزنی در گیاه کتان روغنی و کاهش 30 درصدی وزن خشک گیاهچه در گیاه کاسنی شد. محلول مویان با غلظت 3 قسمت در میلیون باعث افزایش میانگین طول ریشهچه 107 درصد، طول گیاهچه 35 درصد، نسبت طول ریشهچه به ساقهچه 91 درصد و افزایش وزن خشک گیاهچه در گیاه کتان روغنی گردید. همچنین غلظت 2 قسمت در میلیون از محلول مویان در سطوح پایین شوری بیشترین طول ساقهچه را در هر دو گیاه و طول ریشهچه و نسبت طول ریشهچه به ساقهچه را در گیاه کاسنی ایجاد کرد. غلظت بالای مویان و سطوح پایین شوری نیز باعث کاهش مدت زمان جوانه شد. بهطورکلی نتایج این تحقیق نشان داد استفاده از محلول مویان میتواند باعث بهبود شاخصهای جوانهزنی و تا حدودی تعدیل اثر تنش شوری شود.https://jms.guilan.ac.ir/article_2121_ec83f7ecbd10be82cbef5167b7a5badd.pdfدانشگاه گیلانعلوم و تحقیقات بذر ایران2476-37803420161221Effect of salicylic acid pre-treatment on cucumber and watermelon seeds germination under salt stressاثر پیشتیمار اسید سالیسیلیک بر جوانهزنی بذرهای خیار و هندوانه تحت تنش شوری15272122FAسالومهطاهریدانشگاه زنجانطاهربرزگردانشگاه زنجانافسانهزعیم زادهدانشگاه زنجانJournal Article20170305Salinity is one of the most important environmental stresses that affect the growth and yield of plants. To study the effect of salinity and salicylic acid on germination of cucumber (<em>Cucumis sativus</em> cv. Super Dominus) and watermelon (<em>Citrullus lanatus</em> cv. Crimson Sweet) seeds, two factorial experiments were conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments consisted of four levels of salinity (0, 2, 4, 6 ds/m sodium chloride) and three levels of salicylic acid (0, 0.5, 1 mM). The results showed that salinity significantly reduced seed germination and seedling growth. The lowest values of germination rate in cucumber (18.79) and watermelon (10.33), germination percentage in cucumber (86.65 percent) and watermelon (69.63) and seed vigor index in cucumber (17.93) and watermelon (9.59) was observed in 6 ds/m level of salinity. Salicylic acid improved germination parameters in both plant. The highest seed germination (97.98 percent) was obtained in the 1 mM level of SA under control condition. According to the results, pretreatment of cucumber and watermelon seeds by 1 mM SA can be proposed to improve seed germination and growth rate of seedling under salinity.تنش شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی میباشد که رشد و عملکرد گیاهان را تحت تاثیر قرار میدهد. بهمنظور بررسی اثر شوری و اسید سالیسیلیک بر جوانهزنی بذرهای خیار رقم سوپر دومینوس و هندوانه رقم کریمسون سوئیت، دو آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای هر دو آزمایش شامل شوری در چهار سطح صفر، 2، 4 و 6 دسیزیمنس بر متر، کلرید سدیم و اسید سالیسیلیک در سه سطح صفر، 5/0 و 1 میلیمولار بود. درصد و سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن تر و خشک ریشهچه و ساقهچه، شاخص بنیه بذر و انرژی جوانهزنی بذر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که شوری بهطور معنیداری جوانهزنی و رشد گیاهچه را کاهش داد. کمترین درصد جوانهزنی در خیار (65/86 درصد) و هندوانه (63/69 درصد) و سرعت جوانهزنی در خیار (79/18) و هندوانه (33/10) و شاخص بنیه بذر در خیار (93/17) و هندوانه (59/9) در سطح شوری 6 دسیزیمنس بر متر مشاهده شد. اسید سالیسیلیک شاخصهای جوانهزنی بذرهای خیار و هندوانه را بهبود بخشید. بیشترین درصد جوانهزنی در تیمار 1 میلیمولار اسید سالیسیلیک در شرایط بدون شوری حاصل شد. با توجه به نتایج، میتوان پیشتیمار بذرهای خیار و هندوانه با غلظت 1 میلیمولار اسید سالیسیلیک را برای بهبود جوانهزنی و سرعت رشد گیاهچه در شرایط شوری توصیه نمود.https://jms.guilan.ac.ir/article_2122_4c0668e233f11ac5ca5ec11a4e943954.pdfدانشگاه گیلانعلوم و تحقیقات بذر ایران2476-37803420161221The Effect of Humic Acid on Seed Germination and Seedling Growth Characteristics of Three Varieties of Radish in salinity stressاثر اسیدهیومیک بر ویژگی های جوانهزنی و رشد گیاهچهای سه رقم تربچه در شرایط تنش شوری29412123FAنرجس ساداتروحانیدانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهدسید حسیننعمتیاعضای هیئت علمی گروه علوم باغبانی، دانشگاه فردوسی مشهدمحمدمقدماعضای هیئت علمی گروه علوم باغبانی، دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20170305To reduce the effects of salt stress in plants used different ways at different stages of plant growth, including germination .Humic acid is a natural substance and has positive effects on plant growth. In this experiment was investigated the effects of humic acid on germination characteristics of three varieties of radish under salinity stress. A factorial experiment in a completely randomized design with three replications. Treatments include three varieties of radish(Cherry bell, Sparkler and Scarlett Cincinnati as the first factor and humic acid on four levels (control, 0.5, 1.5 and 2 grams per liter) as the second factor and salinity at four levels (control, 1.5, 5 and 7.5 dS/m) as a third factor. In this experiment was evaluated germination characteristics such as Shoot and root lenght, fresh and dry weight of seedling, allometric coefficient, speed and percentage of germination. Under salt stress, the use of humic acid increased the shoot length, fresh weight of seedling and speed of germination in radish varieties but the length of root, allometric coefficient, dry weight of seedling and percentage of germination was a non-significant . In salt stress conditions, the use of humic acid at 1.5 g /L was increased maximal effect on root length and fresh weight of seedling and concentration of 2 g /L increased germination rate. The results revealed radish varieties showed different responses. Scarlett allocated to the highest shoot length, fresh weight of seedling, speed and percentage of germination and The highest root lenght and allometric coefficient was related to the Sparkler. Cherry bell had least germination characteristics in salinity salinity even with the application of humic acid.برای کاهش اثرات تنش شوری در گیاهان از روشهای متفاوتی در مراحل مختلف رشدی گیاه از جمله جوانهزنی استفاده میشود. اسیدهیومیک مادهای طبیعی است که تأثیر مثبتی بر رشد گیاهان داشته و بهعنوان پیشتیمار در تحقیقات جوانهزنی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این آزمایش بررسی تاثیر اسیدهیومیک بر خصوصیات جوانهزنی ارقام مختلف تربچه در شرایط تنش شوری بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارها شامل سه رقم تربچه )چریبل، اسپاکلر و اسکارلت سینسیناتی بهعنوان فاکتور اول و اسیدهیومیک در چهار سطح (شاهد، 5/0، 5/1 و 2 گرم بر لیتر) بهعنوان فاکتور دوم و تنش شوری در چهار سطح (شاهد، 5/1، 5 و 5/7 دسیزیمنس بر متر نمک طعام) بهعنوان فاکتور سوم بودند. در این آزمایش صفات جوانهزنی نظیر طول ساقه چه و ریشه چه، وزن تر و خشک گیاهچه، ضزیب آلومتری، سرعت و درصد جوانهزنی مورد بررسی قرار گرفت. در شرایط تنش شوری، کاربرد اسیدهیومیک باعث افزایش طول ساقهچه، وزن تر گیاهچه و سرعت جوانهزنی در ارقام تربچه گردید، ولی بر صفات طول ریشه چه، نسبت طول ریشهچه به ساقهچه، وزن خشک گیاهچه و درصد جوانهزنی غیرمعنیدار شد. در شرایط تنش شوری، کاربرد اسیدهیومیک به مقدار 5/1 گرم بر لیتر بیشترین افزایش را بر روی طول ریشهچه و وزن تر گیاهچه داشت و غلظت 2 گرم بر لیتر سرعت جوانهزنی را افزایش داد. نتایج نشان داد ارقام مختلف تربچه واکنشهای متفاوتی از خود نشان دادند. بیشترین میزان طول ساقهچه، وزن تر گیاهچه، درصد و سرعت جوانهزنی مربوط به رقم اسکارلت سینسیناتی و بیشترین میزان طول ریشهچه و نسبت طول ریشهچه به ساقهچه مربوط به رقم اسپاکلر بود. رقم چریبل کمترین خصوصیات جوانهزنی را در شرایط تنش شوری حتی با کاربرد اسیدهیومیک داشت.https://jms.guilan.ac.ir/article_2123_595ebe8c043991a7359117c92c641efb.pdfدانشگاه گیلانعلوم و تحقیقات بذر ایران2476-37803420161221The study of some seed vigor characteristics of Chickpea (Cicer arietinum L.) under shading on mother plantبررسی برخی ویژگی های بنیه بذر نخود (Cicer arietinum L.) تحت تأثیر سایهاندازی بر گیاه مادری43522124FAمحمداقبالقبادیگروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاهلیدایاری کامرانیگروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاهمختارقبادیگروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاهسعیدجلالی هنرمندگروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاهJournal Article20170305Environmental factors during growth and development of plant can be in addition to the number and size of seed production effect on the qualities of seed production. Accordingly, first in the field treated different shading levels (0, 25, 50 and 75 percent) at growth stages (vegetative and reproductive phases and all of growth stages) on chickpea var. ILC482. Then, from produced seeds was carried out some germination tests and seedling growth under laboratory conditions. This exam was designed with a factorial experiment based on completely randomized design (CRD) with three replications at Laboratory of Crop Physiology, Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University in 2014. In this experiment examined seed size and weight, evaluation of seedlings growth and germination indices traits. The results showed that seed characteristics and seedling growth had under effects of shading levels, growth stages and interaction between of them. Shading treatment of 75 percent at vegetative stage had the lowest seed weight (244.6 mg), root dry weight (28.4 mg) and shoot dry weight (28.9 mg). Germination characteristics were only under the impression shading levels. And with the increase of shading levels were less traits values.عوامل محیطی موثر در طول دوره رشد و نمو گیاهان میتوانند علاوه بر تعداد و اندازه بذر بر کیفیت بذر تولیدی اثر داشته باشند. بر این اساس، ابتدا در شرایط مزرعه، سطوح مختلف سایهاندازی (0، 25، 50 و 75 درصد) در مراحل رشد (رویشی، زایشی و کل دوره رشد) بر گیاه نخود رقم ILC482 اعمال گردید. سپس روی بذور تولیدی، در شرایط آزمایشگاهی برخی آزمونهای جوانهزنی و رشد گیاهچه انجام گرفت. این آزمایش بهصورت فاکتوریل بر مبنای طرح آزمایشی کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهان زراعی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی طراحی گردید. در این آزمایش صفات اندازه و وزن بذر، ارزیابی رشد گیاهچهها و شاخصهای جوانهزنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که خصوصیات بذر تولیدی و رشد گیاهچه تحت تأثیر تیمارهای سطوح سایهاندازی، مراحل رشد و اثر متقابل بین آنها قرار گرفت. تیمار 75 درصد سایهاندازی و در مرحله رشد رویشی دارای کمترین مقادیر وزن دانه (6/244 میلیگرم)، وزن خشک ریشه (4/28 میلیگرم) و وزن خشک ساقه (9/28 میلیگرم) گردید. خصوصیات جوانهزنی فقط تحت تأثیر سطوح مختلف سایهاندازی قرار گرفت و با افزایش سایهاندازی مقادیر صفات کمتر شد.https://jms.guilan.ac.ir/article_2124_7ca3d688469f0ed1dc0ab4f72970d52d.pdfدانشگاه گیلانعلوم و تحقیقات بذر ایران2476-37803420161221Evaluation of germination factors, antioxidant enzymes and electrical conductivityof pinto bean (Phaseolus vulgaris L) seeds obtained from the pre-treatment of the m other plant seedsارزیابی مولفههای جوانهزنی، آنزیمهای آنتیاکسیدانت و هدایت الکتریکی بذرهای لوبیا چیتی (Phaseolus vulgaris L) بدست آمده از پیشتیمار بذرهای مختلف گیاه مادری53652125FAفاطمهمهاجریدانشگاه زابلمحمودرومرودیدانشگاه زابلمنصورتقواییدانشگاه زابلمحمدگلویدانشگاه زابلJournal Article20170305Due to the role seeds germination of the plant establishment, optimal germination as a key factor in agriculture is important. In order to determine the components of germination, enzymes, antioxidants and electrical conductivity seeds obtained from pretreatment a mother plant seed on the farm a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was conducted in the laboratory of Bio-center, College of Agriculture, Zabol University. first factor include varieties at 3 levels (Pinto bean varieties E9, E10, and Khomain) and second factor seeds obtained from pretreatment the mother plant seed on the farm at 7 levels: 1-(polyethylene glycol (PEG) -5 bar at 6 hours, 2- salicylic acid (C7H6O3) 500 mg per liter at 12 hours, 3- potassium chloride (Kcl) -20 mM at 6 hours, 4-calcium chloride( Cacl2) - 15 mM at 3 hours, 5- sodium chloride (Nacl) -20 mM at 6 hours, 6- distilled water at 12 hours and 7- without pretreatment (control). Percentage and rate germination, weight and lengh vigor index, energy germination 4th days, Alpha-amylase, Sugar solution, Peroxidase, Peroxidase and super oxide despotize were measured. The result showed that the interaction between pretreatment and varieties on germination traits include germination percentage, weighting vigor index, Energy Germination 4th days at 1% and vigor index length at 5% were significant. The biochemical characteristics of seeds obtained from pretreatment the mother plant seed on the farm was significant at 1%. The highest percentage and germination rate were obtained calcium chloride at 3 hours varieties E9, highest vigor index on calcium chloride at 3 hours varieties E10 and soluble sugar, alpha-amylase, peroxidase on calcium chloride at 3 hours. The result showed pretreatment Cacl2 at 3 hours improved the germination and growth seedling on bean. Pretreatment seeds of mother plant are good germination and according to variety and selection of appropriate pretreatment for mother plant, can improve germination, establishment and growth seedling beansبهدلیل نقش جوانهزنی بذر در استقرار بوته، جوانهزنی مطلوب بهعنوان یک عامل کلیدی در کشاورزی اهمیت ویژهای دارد. بهمنظور بررسی مولفههای جوانهزنی، آنزیمهای آنتیاکسیدانت و هدایت الکتریکی بذرهای بدست آمده از پیشتیمار بذر گیاه مادری آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با 3 تکرار در سال 1393 در دانشگاه زابل انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل عامل رقم لوبیای چیتی در 3 سطح E9، E10 و خمین و عامل دوم بذرهای بهدست آمده از پیشتیمار بذر گیاه مادری در مزرعه در 7 سطح 1- پلیاتیلنگلیکول 5 -بار در مدت 6 ساعت 2-کلرید پتاسیم 20– میلیمولار در 6 ساعت 3- کلرید کلسیم 15- میلیمولار در 3 ساعت 4- کلرید سدیم 20- میلیمولار در 6 ساعت 5 – اسید سالیسیلیک 500 میلیگرم در لیتر در 12 ساعت 6-آب خالص در مدت 12 ساعت و 7- بدون پیشتیمار (شاهد) بود. صفات درصد و سرعت جوانهزنی، شاخص وزنی و طولی بنیه گیاهچه، انرژی جوانهزنی در روز چهارم، آلفا آمیلاز، سوپر اکسید دیسموتاز، قند محلول، پراکسیداز و هدایت الکتریکی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل پیشتیمار و رقم بر صفات درصد جوانهزنی، شاخص وزنی بنیه و انرژی جوانهزنی روز چهارم در سطح 1% و بر شاخص طولی بنیه در سطح 5% معنیدار بود. همچنین صفات آلفاآمیلاز، سوپر اکسید دیسموتاز، قند محلول، پراکسیداز و هدایت الکتریکی در سطح 1% معنیدار بود. بیشترین درصد و سرعت جوانهزنی در تیمار کلرید کلسیم 3 ساعت رقم E9، بیشترین شاخص بنیه در تیمار کلرید کلسیم 3 ساعت رقم E10 و قند محلول، پراکسیداز و آلفا آمیلاز از تیمار کلرید کلسیم 3 ساعت بهدست آمد. بذرهای حاصل از پیشتیمار گیاه مادری از قدرت جوانهزنی خوبی برخوردارند و با توجه به رقم و انتخاب پیشتیمار مناسب بذرهای گیاه مادری، میتوانیم جوانهزنی و استقرار و رشد گیاهچه لوبیا را بهبود بخشیم.https://jms.guilan.ac.ir/article_2125_01112994ee61038bee88e7eac78b7e78.pdfدانشگاه گیلانعلوم و تحقیقات بذر ایران2476-37803420161221Effect of ginning and delinting on Sahel cotton(Gossypium hirsutumL.) cultivar seed germination and seedling vigorتأثیر تصفیهوش و کرکگیری بر جوانهزنی بذر و بنیه گیاهچه پنبه(Gossypium hirsutum L.) رقم ساحل67792126FAآیدینحمیدیمؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال-کرجسید جلالمیرقاسمیکارشناس ارشد مؤسسه تحقیقات پنبه کشور-گرگانمهرنازمهرآورکارشناسارشد مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال-مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان-گرگانویکتوریاعسکریکارشناسارشد مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال-کرجمعصومهحسنیکارشناس مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال-کرجJournal Article20170306In order to study the effect of ginning and delinting on Golestan province produced Sahel cotton (<em>Gossypium hirsutum </em>L.) cultivar planting seed germination and seedling vigor, this research was carried out as factorial experiment based on completely randomized design by four replications. Treatments were including ginning of produced cottonseed in two regions, Anbar Oloom and Gonbad (respectively west and east regions of Golestan province) by8 an 16 saw gin machines at two ginning plants at two regions, ginning by manual roller gin machine and hand ginning and delinting by acid sulfuric.Results revealed that seed production region, cotton seed ginning methods and delinting interaction on studied traits was significant. Ginned by manual roller gin and 16 saw gin and not delinted seeds of province east, had respectively highest and lowest normal seedlings percent. Also hand ginned and not delinted seeds of province east had the lowest abnormal seedlings percent. Also lowest and highest mean germination time and coefficient of velocity of germination respectively related to west of province seeds which their cottonseed ginned by manual roller gin and not delinted. Not delinted and cottonseed ginned by manual roller gin seeds west of province and east of province not delinted and cottonseed ginned by16 saw gin machine of Gonbad ginning plant seeds respectively had most and lowest seedling weight vigor index. Also highest and lowest seedling length vigor index belonged to delinted and ginned by manual roller gin seeds of Golestan province east and not delinted and ginned by by16 saw gin machine of Gonbad ginning plant seeds of this region respectively. Totally, based on this research results revealed that, seeds produced at east of Golestan province had low susceptibility to acid delinting and recommended for Sahel cottonseed ginning, especially produced at west of Golestan province cottonseeds, roller ginning machine used till seed coat damage and delinting by acid effect on germination ability and seed and seedling vigor decreased.این تحقیق بهمنظور بررسی تأثیر تصفیهوش و کرکگیری بر جوانهزنیبذر و بنیه گیاهچه پنبه رقم ساحل، تولید استان گلستان، بهصورت فاکتوریل برپایه طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. تیمارها شامل تصفیهوش بذری تولید شده در 2 منطقه انبار الوم و گنبدکاووس(بهترتیب در غرب و شرق استان) با دستگاههای جین8 و 16 ارهای در 2 کارخانه تصفیهوش در 2 منطقه، تصفیه وش بذری با جین غلتکی دستی و جداسازی تارهای بلند با دست و کرکگیری بذرها با اسیدسولفوریک بودند.. نتایج نشان داد اثرمتقابل منطقه تولید بذر و تصفیهوشوکرکگیری بر صفات مورد بررسی معنیدار بود. بذرهای تصفیه شده با جین غلتکی دستی و جین16 ارهای و کرکگیری نشده شرق استان، بهترتیب بالاترین و پائینترین درصد گیاهچههای عادی را داشتند.همچنین بذرهای تصفیه شده با دست و کرکگیری نشدهشرق استان، دارای کمترین درصد گیاهچههای غیرعادی بودند. بهترتیب کمترین و بیشترین متوسط زمان جوانهزنی و ضریب سرعت جوانهزنینیز مربوط به بذرهای با جین غلتکی دستی تصفیه شده و کرکگیری نشدهغرب استان بودند.بذرهای با جین غلتکی دستی تصفیه شده و کرکگیری شده غربو تصفیه شده با جین16 ارهای کارخانه پنبه پاککنی گنبداستانو کرکگیری نشده بهترتیب از بیشترین و کمترین شاخص وزنی بنیه گیاهچه برخوردار بودند.همچنین بیشترین و کمترین شاخص طولی بنیه گیاهچه بهترتیب به بذرهای کرکگیری شدهتصفیه شده با جین غلتکی دستیشرق استان و بذرهای کرکگیری نشده و با جین16 ارهای کارخانه پنبه پاککنی گنبد تصفیه شده همین منطقه تعلق داشت.بهطورکلی براساس نتایج این تحقیق مشخص گردید، بذرهای تولید شده در شرق استان گلستان از حساسیت کمتری نسبت به کرکگیری با اسید برخوردار بوده و برای تصفیه وشهای بذری این رقم؛ خصوصاً وشهای بذری تولید در غرب استان گلستان،میتوان از دستگاه جین غلطکی استفاده نمود تا آسیب خسارت مکانیکی پوسته بذر و اثر کرکگیری با اسید بر قابلیت جوانه زنی و بنیه بذر و گیاهچه کاهش یابد.https://jms.guilan.ac.ir/article_2126_adc3ddc17aa2ce14d8400512b190e451.pdfدانشگاه گیلانعلوم و تحقیقات بذر ایران2476-37803420161221Effect of seed inoculation with PGPR and vermicompost on quantitative and qualitative yield of sorghum cul. Pegahتأثیر تلقیح بذر با ریزجانداران محرک رشد و ورمی کمپوست بر عملکرد کمی و کیفی سورگوم رقم پگاه81912127FAجعفراصغریدانشکده کشاورزی دانشگاه گیلانسید محمدرضااحتشامیدانشکده کشاورزی دانشگاه گیلاننازلیگلستانیدانشکده کشاورزی دانشگاه گیلانمحمدربیعیموسسه تحقیقات برنج کشورJournal Article20170306In order to evaluate effect of some of biofertilizers in integrated to chemical and organic fertilizers on quantitative and nutrients density of sorghum forage (Pegah cultivar), a experiment was conducted during 2010-2011 growing season at Rice Research Institute in Rasht. The experimental design was completely randomized block, with three replication. Investigated treatments were including control (without inoculation and without chemical fertilizer), use of fertilizers and without inoculation, seed inoculation with <em>Pseudomonas fluorescens strain 12</em>+<em>Azotobacter chroococcum strain 41 </em>and without chemical fertilizer, seed inoculation with <em>P. fluorescens strain 12</em>+<em>A. chroococcum strain 41 </em>and 50% chemical fertilizer, seed inoculation with <em>P. fluorescens strain 12</em>+<em>A. chroococcum strain 41 </em>and 75% chemical fertilizer, use of vermicompost (6 ton/ha)and without chemical fertilizer,use of vermicompost (6 ton/ha) and 50% chemical fertilizer,use of vermicompost (6 ton/ha) and 75% chemical fertilizer, seed inoculation with <em>P. fluorescens strain 12</em>+<em>A. chroococcum strain 41</em> and 50% vermicompost,seed inoculation with <em>P. fluorescens strain 12</em>+<em>A. chroococcum strain 41</em> and 75% vermicompost,seed inoculation with <em>P. fluorescens strain 12</em>+<em>A. chroococcum strain 41</em> and vermicompost. Fertilizer treatments had significant effect on plant height, leaf area, dry weight of leaf and stem, wet and dried yield of forage, dry matter digestibility of dried forage, crude protein of dried forage, P and Zn content. Results showed that integrated usage of vermicompost and plant growth promoting microorganisms had the highest of amount in all of characteristics except stem diameter. The findings of this experiment showed these microorganisms can adapt themselves based on soil properties, plant genotypes and particularly climate. Improving of the nutritional status in integrated usage of vermicompost and plant growth promoting microorganisms increased quantitative and nutrients density in compared with non-inoculation treatments. Indeed, use of biofertilizers and organic fertilizers can interact positively in increasing plant yield by nutrients uptake especially P, promoting plant growth and secretion of secondary metabolites, too. Generally, it seems that using of vermicompost could improve sorghum performance in addition to reduction of environmental pollution.به منظور بررسی اثر باکتری های محرک رشد در تلفیق با کودهای شیمیائی و آلی بر عملکرد کمی و غلظت عناصر غذایی سورگوم رقم پگاه، آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار طی فصل زراعی 91-90 در موسسه تحقیقات برنج رشت انجام شد. تیمارهای مورد استفاده، بدون کود و بدون تلقیح (شاهد)، استفاده از کود شیمیائی و بدون تلقیح، تلقیح بذر با<em>Pseudomonas fluorescens strain 12</em> +<em>Azotobacter chroococcum strain 41 </em><em> </em>+ بدون کود شیمیایی، تلقیح بذر با <em> P. fluorescens strain 12</em>+<em>A. chroococcum strain 41 </em><em> </em>+ 50 درصد کود شیمیائی، تلقیح بذر با<em>P. fluorescens strain 12</em> +<em>A. chroococcum strain 41 </em><em> </em>+ 75 درصد کود شیمیائی، استفاده از ورمیکمپوست (6 تن در هکتار) و بدون کود شیمیایی، استفاده از ورمیکمپوست + 50 درصد کود شیمیائی، استفاده از ورمیکمپوست + 75 درصد کود شیمیائی، تلقیح بذر با <em>P. fluorescens strain 12</em> +<em>A. chroococcum strain 41 </em><em> </em>+ 50 درصد ورمیکمپوست<em>، </em>تلقیح بذر با<em>P. fluorescens strain 12</em> +<em>A. chroococcum strain 41 </em><em> </em>+ 75 درصد ورمیکمپوست<em>، </em>تلقیح با <em>P. fluorescens strain 12</em> +<em>A. chroococcum strain 41 </em><em> </em>+ ورمیکمپوست بودند. تیمارهای کودی بر ارتفاع بوته، سطح برگ، وزن خشک برگ و ساقه، عملکرد تر و خشک علوفه، و میزان فسفر و روی اثر معنیداری داشت. نتایج نشان داد که استفاده تلفیقی از ورمی کمپوست و ریزجانداران محرک رشد در تمامی صفات به جز قطر ساقه، دارای بالاترین میزان بود. یافتههای این آزمایش نشان داد که این ریزجانداران بر حسب ویژگی های خاک، ژنوتیپ گیاه و بخصوص شرایط اقلیمی، خود را با محیط سازگار می نمایند. بهبود وضعیت تغذیه ای گیاه در تیمار تلفیقی ورمی کمپوست و ریزجانداران محرک رشد سبب افزایش عملکرد کمی و غلظت عناصر غذایی در مقایسه با تیمارهای غیرتلقیحی گردید. در واقع استفاده از کودهای زیستی و آلی به دلیل جذب عناصر غذائی به ویژه فسفر و نیز تحریک رشد گیاه بر اثر ترشح متابولیت های ثانویه منجر به افزایش عملکرد گیاه شد. در مجموع می توان گفت که استفاده از ورمیکمپوست و ریزجانداران محرک رشد گیاه علاوه بر کاهش آلودگی محیط زیست می توانند در افزایش عملکرد سورگوم نقش مثبتی را ایفا کنند.https://jms.guilan.ac.ir/article_2127_f39a8b980ceb0e51fa0f4921034b020e.pdfدانشگاه گیلانعلوم و تحقیقات بذر ایران2476-37803420161221The effect of seed coat colour on mustard (Brassica compestrisVar. Parkland) seed germination under salinity and drought stressتأثیر رنگ پوسته بر جوانهزنی بذر گیاه خردل (Brassica compestris Var. Parkland) تحت تنش شوری و خشکی931032128FAحمیدشریفیدانش آموخته کارشناسی ارشد- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدمرتضیگلدانیدانشیار - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدمحمدغیاث آبادیدانش آموخته کارشناسی ارشد- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدزینبشریفیدانش آموخته کارشناسی ارشد - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازیJournal Article20170306In order to assess the germination characteristics of mustard heteromorphic seeds (black and yellow) under salinity and drought stress, two separate experiments carried out as factorial based on completely randomized design with four replications and seven treatments in Agriculture Faculty of Ferdowsi University of Mashhad. The studied factors included salinity and drought treatments in seven levels (zero, -2, -4, -6, -8, -10 and -12 bar) and seed coat color in two levels (black and yellow). The results showed the significant and negative effect of salinity and drought stress on germination characteristics in both seed (black and yellow). In both seed (black and yellow), all measured germination indices reduced by increasing salinity and drought stress, but this reduction was different. Germination percentage of yellow seeds had more resistance to stress than black seeds. Germination rate, radical and plumule length and seed vigor index of black seeds was more resistance than yellow seeds. Generally findings of this research showed black seeds had more resistance to both of salinity and drought stress.بهمنظور ارزیابی واکنش خصوصیات جوانهزنی بذرهای ناجورشکل خردل (سیاه و زرد) به تنشهای شوری و خشکی، دو آزمایش جداگانه بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و هفت تیمار در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایشها شامل فاکتورهای خشکی و شوری هر کدام در هفت سطح (صفر، 2- ، 4- ، 6- ، 8- ، 10- و 12- بار) و رنگ پوسته بذر در دو سطح (سیاه و زرد) بودند. نتایج حاکی از تأثیر منفی و معنیدار تنش شوری و خشکی بر خصوصیات جوانهزنی هر دو بذر (سیاه و زرد) بود. در هر دو بذر (سیاه و زرد) با افزیش میزان تنش شوری و خشکی تمام صفات اندازهگیری شده کاهش پیدا کرد، اما این کاهش بسته به رنگ پوسته بذر متفاوت بود. مقاومت به تنش درصد جوانهزنی در بذرهای زرد بالاتر از بذرهای سیاه بود، اما در صفات سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه و بنیه بذر مقاومت بذرهای سیاه بیشتر از بذرهای زرد بود. بهطورکلی یافتههای این پژوهش بیانگر آن است که بذرهای سیاه خردل نسبت به بذرهای زرد دارای مقاومت بیشتری در برابر هر دو تنش خشکی و شوری میباشند.https://jms.guilan.ac.ir/article_2128_815a4cdbe89f539c42b6387afe8d1067.pdfدانشگاه گیلانعلوم و تحقیقات بذر ایران2476-37803420161221Effect of salicylic acid priming on seed germination and some
vegetative and physiological characteristics of zinnia (Zinnia elegans) under drought conditionتأثیر پیش تیمار اسید سالیسیلیک بر جوانه زنی بذر و برخی ویژگیهای رویشی و فیزیولوژیکی آهار (Zinnia elegans L.) در شرایط تنش خشکی1051162129FAفرزینعبدالهیاستادیار گروه کشاورزی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگانابراهیمرضازاده کتهسری2- کارشناس ارشد گروه کشاورزی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگانلیلاجعفریمربی گروه کشاورزی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگانJournal Article20170306In order to evaluate the effect of priming by salicylic acid on seed germination and vegetative and physiological characteristics of zinnia (<em>Zinnia elegans)</em> under drought stress condition, two laboratory and pot factorial experiments were conducted based on completely randomized design with four replications in the laboratory and greenhouse of the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Hormozgan University at 2014. Experimental factors included priming with salicylic acid in concentrations of 0, 0.5, 1 and 1.5 mM and four drought levels (simulated by PEG 6000) ; 0, -0.5, -1 and -1.5 MPa. The results showed that in both laboratory and pot experiments drought stress reduced seed germination and early seedling growth of zinnia, significantly. While, seed priming with salicylic acid increased these traits when compared to control. In the pot experiment and -1 and -1.5 MPa drought conditions, the seed treatment with 1 mM concentration of salicylic acid improved zinnia vegetative characteristics. At the highest level of drought (-1.5 MPa) level application of 1.5 mM salicylic acid led to dampen the negative effects of the drought. Seed priming with salicylic acid increases the relative water content of the leaves under drought stress conditions. Generally seed priming with salicylic acid can be used for improving zinnia seed germination under drought conditions.به منظور بررسی تأثیر پیشتیمار بذر توسط اسید سالیسیلیک بر جوانهزنی بذر و ویژگیهای رویشی و فیزیولوژیکی آهار (<em>Zinnia elegans)</em> در شرایط تنش خشکی، دو پژوهش به صورت دو آزمایش جداگانه شامل جوانهزنی در شرایط آزمایشگاه و کشت گلدانی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار در آزمایشگاه گروه باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگان در سال 1393 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح مختلف پرایمینگ بذر با سالیسیلک اسید در چهار غلظت صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلیمولار و چهار سطح خشکی (با استفاده از پلیاتیلن گلیکول 6000) شامل صفر، 5/0-، 1- و 5/1- مگاپاسکال بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش معنیداردرصد و سرعت جوانهزنی بذر و رشد اولیه گیاهچه آهار در دو آزمایش جوانهزنی و گلدانی میشود. در حالیکه پیش تیمار اسید سالیسیلیک اسید باعث افزایش صفات مذکور در مقایسه با شاهد شد. در آزمایش گلدانی و در شرایط تنش خشکی 1- و 5/0- مگاپاسکال، پیشتیمار بذر با غلظت 1 میلیمولار اسید سالیسیلیک باعث بهبود ویژگیهای رویشی آهار شد. در بالاترین سطح تنش (5/1- مگاپاسکال) کاربرد 5/1 میلیمولار اسید سالیسیلیک به تعدیل اثرات منفی تنش خشکی منجر گردید. پیشتیمار بذر با اسید سالیسیلیک موجب افزایش محتوای رطوبتی برگ در شرایط تنش خشکی شد. نتایج این مطالعه نشان داد پیش تیمار بذر با سالیسیلیک اسید از طریق بهبود ویژگیهای جوانهزنی و رشد منجر به افزایش تحمل گیاهچۀ آهار در هر سه سطح تنش خشکی شده و میتوان از آن به عنوان راهکاری برای بهبود جوانهزنی بذر آهار در شرایط تنش خشکی استفاده کرد.https://jms.guilan.ac.ir/article_2129_ed355de84f452d025fb8a6c317c61399.pdfدانشگاه گیلانعلوم و تحقیقات بذر ایران2476-37803420161221Review article- Effect of nutripriming on seed germination percentage and seedling stablishment of cropمقاله مروری- تأثیر نوتروپرایمینگ بر درصد جوانهزنی بذر و استقرار گیاهچه گیاهان زراعی1171312130FAسید محمدرضااحتشامیعضو هیأت علمی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایرانهادیکیانی نژادکارشناس ارشد علوم وتکنولوژی بذر0000-0002-2768-0195Journal Article20170306In order to investigate the effect of seed priming with micronutrients on germination indices, seedling establishment, grain yield and yield components of safflower (Cartamus tinctorius L.) a field experiment was conducted in agronomy laboratory of Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan and personal farm of Ilam province during the growing season of 2015. The experiment was arranged based on a factorial arrangements in randomized complete block design with 13 treatments and three replications. The factors were involved priming with micronutrients (Zinc sulfat 4 mM), (Manganes sulfat 4 mM) and (Boric acid 8 mM) and the time of priming (12, 24, 36 and 48 h) along with control without priming. The results showed seed priming with micronutrients had significant effect on all traits. The highest of seedling stablishment percentage and seedling emergences rate in the farm and too the highest amount of oil percent, harvest index, the lowest period of planting until flowering showed in seed priming with manganese sulfate for 12 h. The highest of leaf area index, dry weight in flowering stage, weight of thousand seeds, No. boll per plant, and seeds yield showed in seed priming with manganese sulfate for 24 h. The highest No. seeds in boll, biological yield and seed concentration protein showed in seed priming with zinc sulfate for 24 h. The highest amount of Alpha Amilas activity showed in seed priming with manganese sulfate for 12 h. The highest concentration of zinc, managanes and boron in seed obtained in priming with zinc sulfat for 36 hours, manganes sulfat for 24 hours and boric acid for 24 hours respectively. In addition with respect to result, its seems seed priming with micronutrients especially zinc and manganese in 12 and 24 hours is a suitable method to increase the yield and yield components and also quality traits of safflower seed is Faraman cultivar.عناصر کممصرف برای رشد گیاه و سلامتی بشر ضروری هستند. کاربردهای خاکمصرف و برگمصرف رایجترین روشهای اضافه کردن عناصر کممصرف هستند اما به دست آوردن کیفیت بالا با کود سمی عناصر کممصرف یک نگرانی عمده در کشورهای در حال توسعه است. در پرایمینگ بذر با عناصر کممصرف، عناصر کممصرف به صورت اسمزی استفاده میشود. بذرهای پرایم شده اغلب جوانهزنی همزمان و بیشتری دارند و کاشت آسان و آبگیری بذر در کوتاه مدت انجام میشود و باعث افزایش فعالیت متابولیکی برای افزایش جوانهزنی میشود. مکدونالد نشان داد که پرایمینگ بذر میتواند بر یکپارچگی غشای سلولی تأثیر بگذارد، به طوریکه برخی اجزای غشا مانند اسیدهای چرب C<sub>7</sub>، C<sub>8</sub> و C<sub>9</sub> در اثر انجام پیشتیمار، تغییر یافته و بعد از خشک کردن نمیتوانند به وضعیت اولیه خود برگردند و در نتیجه از نشت مواد به خارج از بذر جلوگیری میگردد. چندین گزارش از پرایمینگ با عناصر کممصرف، بهبود محصولات گندم، برنج و لگومهای علوفهای را نشان داد است، مشخص شده است که پرایمینگ با غلظت بالای عناصر غذایی باعث خرابی بذر و جلوگیری از جوانهزنی میشود. آژوری و همکاران گزارش کردند که غلظتهای بیش از 50 میلیمولار بر جوانهزنی بذرهای جو اثر منفی دارد. همچنین مشاهده شده است غلظتهای پایین روی همراه با غلظتهای بالای فسفر در محلولهای مورد استفاده برای پرایمینگ بذر جو میتواند در افزایش جوانهزنی و قدرت رویش بذر مؤثر باشند..https://jms.guilan.ac.ir/article_2130_7d93bbff41c39e4f3e8cb9b004dd12fc.pdf