@article { author = {Hasanpour, Javad and Zand, Behnam}, title = {Effect of wheat (Triticum aestivum L.) seed inoculation with bio-fertilizers on reduction of drought stress damage}, journal = {Iranian Journal of Seed Sciences and Research}, volume = {1}, number = {2}, pages = {1-12}, year = {2014}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2476-3780}, eissn = {2476-3780}, doi = {}, abstract = {In order to study the effects of seed wheat inoculation with VA mycorrhiza and azotobacter bio fertilizers on reduction of late season drought stress damage, an experiment was conducted in agricultural and natural resources research center of Tehran province on 2011-12. Four levels of seed inoculations (non-inoculation, inoculation with VA mycorrhiza fungus, inoculation with azotobacter and combined inoculation (fungus plus bacteria) in a randomized complete block design with three replications were evaluated. Another same experiment (same treatments, same soil type and same planting, cultivation and harvest condition), but in drought stress environment (non-irrigation at start of flowering stage) conducted. Drought stress at start of flowering stage caused a significant decrease by 21.3% on grain yield from 7763 to 6108 kg/ha that was mainly due to significant reduction of number of seed per spike, number of fertile tiller, biological yield and TKW. Seed protein percentage and seed phosphorus percentage increased at stress condition but this was significant only for protein percentage. Effect of seed inoculation with bio fertilizers was significant for all traits except harvest index. All three levels of inoculation increased wheat grain yield significantly, but the positive effect of mycorrhiza was more than the others. The difference between seed inoculation with each one of micro organisms and dual inoculation was not significant. The amount of grain yield for S2I1 treatment (drought stress condition and without inoculation) was 5437 kg/hac, but inoculation with mycorrhiza (S2I2), azotobacter (S2I3) and dual inoculation (S2I4), increased the grain yield to 6463, 6129 and 6403 kg/hac respectively. Protein yield and percentage and phosphorus yield and percentage increased significantly for all three inoculation treatments. Drought stress effect on RWC was not significant but seed inoculation had a significant effect on RWC.}, keywords = {Azotobacter,Drought stress,Mycorrhiza,Phosphorous,protein,Wheat}, title_fa = {نقش تلقیح بذر گندم (Triticum aestivum L) با کودهای زیستی در کاهش خسارت ناشی از تنش خشکی}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی اثر تلقیح بذر گندم با کودهای زیستی در کاهش خسارت تنش خشکی انتهای فصل رشد، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران اجرا شد. چهار تیمار تلقیح بذر با کود زیستی (عدم تلقیح، تلقیح با قارچ میکوریزا Glomus intraradices، تلقیح با باکتری ازتوباکتر Azotobacterchroococcum و تلقیح با هر دو ریزجاندار) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند و همزمان، آزمایش مشابه دیگری ( تیمارهای یکسان، نوع خاک یکسان و شرایط کاشت، داشت و برداشت مشابه) اما در محیط تنش (قطع آبیاری در زمان ورود 50 درصد بوته‌ها به فاز گلدهی) اجرا شد. نتایج نشان داد که تنش قطع آبیاری در زمان 50 درصد گلدهی سبب کاهش عملکرد دانه در سطح آماری 1 درصد شد. میانگین عملکرد دانه با 3/21 درصد کاهش از 7763 کیلوگرم در هکتار برای آبیاری مطلوب به 6108 کیلوگرم در هکتار رسید و به­طور عمده ناشی از کاهش تعداد دانه در خوشه، تعداد پنجه بارور، عملکرد ماده خشک و تا حد کمتری وزن هزار دانه بود. درصد پروتیین و فسفر دانه در شرایط تنش، افزایش نشان داد اما این افزایش تنها برای درصد پروتیین معنی‌دار بود. تعداد پنجه بارور، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد زیستی، عملکرد دانه، درصد و عملکرد پروتیین، درصد و عملکرد فسفر و محتوای نسبی آب برگ تحت تأثیر تلقیح بذر با کود زیستی قرار گرفتند. اثر مثبت تلقیح بذر بر عملکرد دانه، برای قارچ میکوریزا تا حدی بیشتر از ازتوباکتر بود اگرچه هر سه سطح تلقیح سبب افزایش میانگین عملکرد دانه در مقایسه با شاهد شد. میانگین عملکرد دانه در تیمار تنش و بدون انجام تلقیح معادل 5437 کیلوگرم در هکتار بود اما در همین شرایط، انجام تلقیح سبب افزایش آن به 6463، 6129 و 6403 کیلوگرم در هکتار به‌ترتیب برای میکوریزا، ازتوباکتر و تلقیح توأم گردید. درصد و عملکرد پروتیین و همچنین درصد و عملکرد فسفر دانه در اثر تلقیح بذر افزایش نشان داد. تنش خشکی در فاز زایشی اثری بر محتوای نسبی آب برگ نداشت. با این‌حال انجام تلقیح سبب افزایش درصد محتوای نسبی آب برگ‌ها و بهبود دوام سطح برگ گندم شد.}, keywords_fa = {ازتوباکتر,پروتیین,خشکی,گندم,فسفر,میکوریزا}, url = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1322.html}, eprint = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1322_771c94dfcaeb64bd95f234fc521c749d.pdf} } @article { author = {Gorzin, Morteza and Ghaderifar, Farshid and Razavi, Seyed Esmaeil and Zeinali, Ebrahim}, title = {Identification and infection percentage determination of soybean [Glycine max (L.) Merr.] by seed born fungi in Golestan province and its relationship with quality of seeds produced in this region}, journal = {Iranian Journal of Seed Sciences and Research}, volume = {1}, number = {2}, pages = {13-26}, year = {2014}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2476-3780}, eissn = {2476-3780}, doi = {}, abstract = {In this study, soybean seeds (cv. Katool) were collected randomly from fields in the various parts of Golestan province, including Bandargaz, Kordkuy, Gorgan, AliAbad, Azadshahr and Kalaleh. To recognize the seed borne fungi, soybean seeds were plated on acidified potato dextrose agar acidified medium (pH=4.5). After identification of fungal pathogens, seed germination test were carried before and after accelerated aging to determine seed quality. A total of four genera of seed borne fungies were identified in different regions of this province. Incidence rate of These four pathogens that included Alternaria sp., Fusarium sp., Phomopsis sp., and Cercospora sp., were very different in distinctive regions of the province. The most and least of fungual infections in seeds of the province produced by Alternaria sp. (22%) and Cercospora sp. (6.07%), respectively. Total fungal infections in seeds of Kordkuy (71.33% of the total seeds) were more than the other regions. The least seed infection (7.33%) were observed in seeds of Kalaleh. With the exception of Alternaria sp., other fungies reduced seed germination and vigor in the some areas. The fungus Phomopsis sp. was much more important than the other fungies. As, in all areas that seed infection by Phomopsis sp. were high (Bandargaz, Kordkuy and Gorgan), a seed germination and vigor decreased linearly. Due to the high amount of fungal infections of soybean seeds in Golestan province, and negative impact of these pathogens on seed germination and vigor, Researchers and seed producers inform about the type and incidence of fungies in each of these areas, and efforts to find appropriate solutions and adapted to areas for control and reduce the negative effects of pathogens on seed quality characteristics, will be cause for increasing of health and efficiency of agricultural ecosystems in the province.}, keywords = {Seed Born Fungi,Seed Germination and Vigor,Soybean}, title_fa = {شناسایی و تعیین درصد آلودگی به قارچ های بذرزاد سویا (Glycine max L. Merr.) در استان گلستان و رابطه آن ها با کیفیت بذرهای تولید شده در این منطقه}, abstract_fa = {در این مطالعه بذرهای سویا (رقم کتول) به صورت تصادفی از مزرعه­های موجود در مناطق مختلف استان شامل بندرگز، کردکوی، گرگان، علی­آباد، آزادشهر و کلاله جمع­آوری شدند. برای شناسایی قارچ­های بذرزاد از روش کشت بذرها بر روی محیط کشت سیب­زمینی-­دکستروز آگار اسیدی شده (5/4=pH) استفاده شد. پس از شناسایی عوامل بیماری­زای قارچی برای تعیین کیفیت بذر از آزمون­ جوانه­زنی قبل و بعد از تسریع پیری استفاده شد. در مجموع چهار جنس از قارچ­های بذرزاد سویا در مناطق مختلف تولید بذر در استان شناسایی شدند. میزان شیوع این چهار بیمارگر که عبارت بودند از Alternaria sp.، Fusarium sp.، Phomopsis sp. و Cercospora sp.، در مناطق مختلف استان بسیار متفاوت بود. بیشترین و کمترین آلودگی­های قارچی به ترتیب به وسیله Alternaria sp. (22 درصد) و Cercospora sp. (07/6 درصد) در بذرهای استان ایجاد شد. کل آلودگی­های قارچی در محموله بذری کردکوی (33/71 درصد از کل بذرها) بیش از سایر مناطق بود. کمترین بذر آلوده (33/7 درصد) نیز در محموله بذری شهرستان کلاله مشاهده شد. به استثنای Alternaria sp. سایر قارچ­ها باعث کاهش جوانه­زنی و بنیه بذر در برخی از مناطق شدند. در این میان قارچ Phomopsis sp. بسیار مهم­تر از سایر قارچ­ها بود. به طوری که در کلیه مناطقی که میزان آلودگی به این قارچ بالا بود (بندرگز، کردکوی و گرگان)، جوانه­زنی و بنیه بذر  به صورت خطی کاهش یافت. با توجه به بالا بودن میزان آلودگی­های قارچی در بذرهای سویا در استان گلستان و نیز تأثیر منفی این عوامل بیماری­زا بر جوانه‌زنی و بنیه بذر، اطلاع محققین و تولید کنندگان بذر در مورد نوع و میزان شیوع هر یک از این قارچ­ها در مناطق مختلف و به دنبال آن تلاش برای یافتن راهکارهای مناسب و سازگار با منطقه جهت کنترل و کاهش اثرات منفی این عوامل بیماری­زا بر خصوصیات کیفی بذر باعث افزایش سلامت و کارایی بوم­نظام­های زراعی در استان خواهد شد.}, keywords_fa = {ویژگی‌های گیاهچه‌ای,سرخارگل,کیفیت بذر,مؤلفه‌های جوانه‌زنی}, url = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1323.html}, eprint = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1323_eda1bb11307deb1c9f67a8335e8bf845.pdf} } @article { author = {Amouzgar, Laleh and Ghorbani, Jamshid and Zalli, Seyed Hasan}, title = {Study of quantitative and qualitative characteristics of some species in Kelardasht Rangelands, Mazandaran province, Iran}, journal = {Iranian Journal of Seed Sciences and Research}, volume = {1}, number = {2}, pages = {27-37}, year = {2014}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2476-3780}, eissn = {2476-3780}, doi = {}, abstract = {Seeds have many different adaptions for dispersal. Seed morphology has an important role in the type and amount of seed dispersal. The aim of this study was to examine some morphological characteristics of seeds, seed persistence in the soil and their dispersal mechanisms for 29 species in Kelardasht rangelands in Mazandaran province, Iran. The seed length, seed width and thickness were determined using a digital caliper with an accuracy of 0.01 mm. These dimensions were used to calculate seed shape. Seed color and some features of seed surface were studied using binoculars and published references. Seed germination as a quantitative parameteralso was measured in laboratory. Seed length varied between 1.10 for Trifolium arvense and 4.43 for Calystagia sepium. The minimum and maximum widths of seeds were 0.71 and 6.97 mm, respectively for Plantago major and Heracleum persicum. The maximum seed thickness was found for Calystagia sepium with 3.27 mm and the minimum for Lactuca serriola with 0.38 mm. Seed shape ranged between 0.015 to 0.17 mm. The results showed that seed longevity was not significantly correlated with seed shape and seed size. Dispersal mechanisms by animals, human activity and wind have the most effect on seed dispersal in Kelardasht.}, keywords = {Seed dispersal,Seed longevity,Seed morphology,Seed shape}, title_fa = {بررسی خصوصیات کمی و کیفی بذر تعدادی از گونه‌های مرتعی در مراتع کلاردشت، استان مازندران، ایران}, abstract_fa = {بذرها دارای سازگاری­های متنوعی برای پراکندگی هستند. خصوصیات ظاهری بذرها نقش بسیار مهمی در نوع و میزان پراکنش بذرها دارد. هدف از این مطالعه بررسی برخی ویژگی­های ظاهری بذر، دوام بذر در خاک و پراکنش آنها برای 29 گونه­ مرتعی در مراتع منطقه کلاردشت در استان مازندران بود. شکل بذر با اندازه­گیری طول، عرض و ضخامت بذر با استفاده از کولیس دیجیتال با دقت 01/0 میلی­متر تعیین شد. رنگ بذر و برخی ویژگی­های سطوح خارجی بذرها زیر بینی­کولر به دقت بررسی و با منابع معتبر تطبیق داده شد. درصد جوانه­زنی بذرها به عنوان شاخص کیفی بذر در آزمایشگاه تعیین شد. اندازه­گیری برخی ویژگی­های بذرهای مورد مطالعه نشان داد که طول بذر بین 10/1 در Trifolium arvense تا 43/4 میلی­متر در Calystegia sepum  متغیر است. حداقل و حداکثر عرض بذر بین 71/0 تا 97/6 میلی­متر بود که به ترتیب برای Plantago major و Heracleum persicum مشاهده شد. در مورد ضخامت بذرهای مورد مطالعه، بیشترین با 27/3 میلی­متر برای Calystegia sepium و کمترین آن با 38/0 میلی­متر مربوط به Lactuca serriolaبود.شکل بذر در محدوده 015/0 تا 17/0 میلی­متر متغیر بود. نتایج نشان داد که برای گیاهان مورد مطالعه، دوام بذر و درصد جوانه­زنی با شکل و اندازه بذر همبستگی معنی­داری ندارند. مکانیسم­های پراکنش به­وسیله حیوانات، فعالیت انسان و باد می­توانند بیشترین تأثیر را در پراکنش بذرهای منطقه کلاردشت داشته باشند.}, keywords_fa = {پراکنش بذر,دوام بذر,شکل بذر,مورفولوژی بذر}, url = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1324.html}, eprint = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1324_d1538f622ea8d607a9819ac1dc1f31ac.pdf} } @article { author = {Rezvani, Hosein and Asghari, Jafar and Ehteshami, Seyed MohammadReza}, title = {Evaluation the allelopathic power of wild mustard on germination characteristics of four wheat cultivars using Gas chromatography (GC- MS)}, journal = {Iranian Journal of Seed Sciences and Research}, volume = {1}, number = {2}, pages = {38-55}, year = {2014}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2476-3780}, eissn = {2476-3780}, doi = {}, abstract = {In order to evaluate the allelopathic effects of shoot and root water extract of wild mustard (Sinapis arvensis) on germination properties and seedling growth of wheat cultivars, an experiment was conducted in factorial based on completely randomized design with three replications at the physiology laboratory of Golestan Agriculture and Natural Resources Research Center, Iran in 2011. Experimental treatments were different consentations of water extract of  shoot and root Wild mustard(0, 2.5, 5 and 7.5%) and wheat cultivars (Morvarid, Moghan, Tajan and Arta). Also, in order to separate the osmotic effects of different concentrations of wild mustard water extract from allelochemicals effects, the polyethylene glycol 6000was used. The results showed that with increasing the concentration of shoot and root water extract of wild mustard, percentage and rate of germination, shoot and root length, shoot and root dry weight and seedling dry weight of different wheat cultivars decreased significantly., and it was different among the wheatvcultivars, whereas in the highest concentration, Moghan and Morvarid cultivars showed the least influence and Tajan and Arta cultivars showed the highest influence. Furthermore the different concentrations of polyethylene glycol had no effect on the traits mentioned above. This confirms that the osmotic potential of extracts had no influence in intensifing of allelochemicals effects. Fitting of three-parameter logistic model provided a successful estimation of the relationship between different levels of water extract and germination percentage. Generally, wild mustard shoot showed more inhibitory effect than the root.}, keywords = {allelopathy,Germination,Water extract,Wheat,Wild mustard}, title_fa = {ارزیابی توان دگرآسیبی علف‌هرز خردل وحشی بر مؤلفه‌های جوانه‌زنی چهار رقم گندم با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی (GC- MS)}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی اثرات دگرآسیبی اندام­های هوایی و زیرزمینی خردل وحشی بر ویژگی­های جوانه­زنی ارقام گندم با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی، آزمایش به­صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در سال 1391 انجام شد. عوامل آزمایش شامل عصاره آبی اندام­های هوایی و زیرزمینی خردل وحشی در سه سطح 5/2 ، 5 و 5/7 درصد به همراه شاهد (آب مقطر) و ارقام گندم (شامل مروارید، مغان، تجن و آرتا) بود. همچنین به­منظور تفکیک اثرات اسمزی غلظت­های عصاره آبی خردل وحشی با اثرات مواد دگرآسیب از پلی اتیلن گلایکول 6000 نیز استفاده شد. پتانسیل آبی غلظت­های 5/2، 5 و 5/7 درصد عصاره آبی خردل وحشی به ترتیب 13/0- بار، 3/0- بار و 54/0- بار اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصاره آبی اندام­های خردل وحشی درصد جوانه­زنی، سرعت جوانه­زنی، طول ریشه­چه، ساقه­چه، وزن خشک ریشه­چه، ساقه­چه و گیاهچه ارقام گندم به­طور معنی­داری کاهش یافت. در بالاترین غلظت، رقم مروارید کمترین میزان تأثیرپذیری و رقم تجن بیشترین میزان تأثیرپذیری را نشان دادند، ضمن آن­که اثرات پلی­اتیلن گلایکول بر صفات مذکور بی تأثیر بود. همچنین نتایج مشخص نمود که مهم­ترین ترکیب اسانس خردل وحشی از ایزوتیوسیانات­ها و گلیکوزینولات­ها می­باشد و از آنجایی­که میزان این ترکیبات به­طور فزاینده­ای در اسانس اندام هوایی بیشتر بود، بنابراین به­نظر می­رسد اثر بازدارندگی بیشتر اندام هوایی نسبت به ریشه را می­توان به بیشتر بودن حجم اسانس این ترکیب در اندام هوایی دانست.}, keywords_fa = {آللوکمیکال,اسانس,عصاره آبی,‌ گلیکوزینولات,گیاهچه}, url = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1325.html}, eprint = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1325_2686651fe9d5e245c6456176338875a4.pdf} } @article { author = {Arjmand Alavi, Mohammad and Hatamzadeh, Abdollah and Ehteshami, Seyed MohammadReza}, title = {Effect of bulb inoculation with four species mycorrhizal fungi on quantitative and qualitative yield of two lily species}, journal = {Iranian Journal of Seed Sciences and Research}, volume = {1}, number = {2}, pages = {57-65}, year = {2014}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2476-3780}, eissn = {2476-3780}, doi = {}, abstract = {Positive and beneficial effects of mycorrhizal symbiosis on growth of different plants have been demonstrated in the past. These fungi by creating a symbiotic relationship with the roots of plants leads to improved morphological and physiological characteristics and are balancing on soil biodiversity. Most of the crops are capable of establishing symbiosis with endo-mycorrhizal fungi, but so far, no study has been done on the possibility of establishing a symbiotic relationship between these fungi and lily. For this purpose, this study was performed to investigate the effect of different species of mycorrhizal fungi, including Glomus intraradices, Glomus etunicatum, Glomus mosseae and Glomus clorum on yield of Lily longiflourm and Lily ledebourii.This research carried outas a factorial in a Completely Randomized Design with three replications. The results showed that the root of L. longiflourm and L. ledebourii has developed a symbiosis at an acceptable level and the interaction of mycorrhiza on two species of lily is significant on investigated traits. The highest of root colonization percentage was observed in L. longiflourm inoculated with G. etunicatum, while, there was the lowest of root colonization percentage in L. ledebourii inoculated with G. clorum and L. ledebourii without inoculation. Also,the highest and lowest of plant height was observed in L. longiflourm inoculated with G. etunicatum and L. ledebourii without inoculation, respectively.Interaction effect oflily×mycorrhiza showedthe highest absorption of phosphorus, iron and zinc was observed in L. longiflourm and L. ledebourii inoculated with G. etunicatum. Actually,the results of this study indicate to affect symbiotic of G. etunicatum on growth and nutrients uptake that provides background to investigate the feasibility of its application to improve plant growth in lily.}, keywords = {Lily,Micronutrients,Mycorrhiza,Phosphorus,Root colonization percentage}, title_fa = {تأثیر تلقیح پیاز با چهار گونه قارچ میکوریزا بر عملکرد کمی و کیفی دو گونه سوسن}, abstract_fa = {آثار مفید و مثبت همزیستی میکوریزائی بر رشد گیاهان مختلف در گذشته اثبات شده است. این قارچ­ها با ایجاد رابطه همزیستی با ریشه اغلب گیاهان منجر به بهبود ویژگی­های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاهان و حفظ تعادل در تنوع زیستی خاک می­شوند. اغلب گیاهان زراعی قادر به برقراری همزیستی با قارچ­های اندومیکوریزا هستند ولی تاکنون مطالعه­ای در مورد امکان برقراری ارتباط همزیستی این قارچ­ها با گل سوسن انجام نشده است. به­همین منظور تحقیقی جهت بررسی تأثیر گونه­های مختلف قارچ میکوریزا شامل Glomus intraradices، Glomus etunicatum،  Glomus mosseaeو Glomus clorum بر عملکرد دو گونه سوسن چلچراغ و سوسن شرقی انجام گردید. این تحقیق به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که ریشه سوسن چلچراغ و سوسن شرقی با قارچ مذکور در حد قابل قبولی همزیستی ایجاد نموده است و اثر متقابل میکوریزا بر دو گونه سوسن از نظر صفات مورد بررسی معنی­دار می­باشد. بالاترین درصد کلونیزاسیون ریشه در سوسن شرقی در تیمار تلقیح با قارچ G. etunicatum مشاهده شد در حالی­که کمترین درصد کلونیزاسیون ریشه در سوسن چلچراغ تلقیح شده با قارچG. clorum  و سوسن چلچراغ شاهد مشاهده شد. همچنین بالاترین ارتفاع بوته در سوسن شرقی تلقیح با قارچ G. etunicatum و کمترین ارتفاع آن در سوسن چلچراغ شاهد مشاهده گردید. اثر متقابل سوسن و میکوریزا نشان داد که بالاترین میزان جذب فسفر، آهن و روی در سوسن چلچراغ و سوسن شرقی تلقیح شده با قارچ G. etunicatum مشاهده شد. در واقع نتایج این تحقیق حاکی از تأثیرگذاری همزیستی قارچ G. etunicatum بر رشد و میزان جذب عناصر می­باشد که زمینه را برای بررسی امکان کاربرد آن در بهبود رشد گیاه سوسن چلچراغ فراهم می­سازد.}, keywords_fa = {درصد کلونیزاسیون ریشه,سوسن,عناصر کم‌مصرف,فسفر,میکوریزا}, url = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1326.html}, eprint = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1326_3165de9f6e67597cb256b686bd37395d.pdf} } @article { author = {Salimi Tamalla, Neda and Seraj, Fahimeh and Pirdashti, Hemmatollah and Yaghoubian, Yasser}, title = {The effect of seed biopriming by Piriformospora indica and Trichoderma virens on the growth, morphological and physiological parameters of mung bean (Vigna radiate L.) seedlings}, journal = {Iranian Journal of Seed Sciences and Research}, volume = {1}, number = {2}, pages = {67-78}, year = {2014}, publisher = {University of Guilan}, issn = {2476-3780}, eissn = {2476-3780}, doi = {}, abstract = {Nowadays, the use of biofertilizer is steadily increasing in sustainable agriculture, therefore the present study was aimed to evaluate the effect of seed biopriming by Piriformospora indica and Trichoderma virens on the growth, morphological and physiological parameters of mung bean (Vigna radiate L.). Experiment was conducted as completely randomized design with three replicates in 2014. Treatments were included four levels of biopriming (control, inoculation by P. indica or T. virens and dual inoculation by P. indica and T. virens). Seeds of mung bean were sown in sterile soil and grown for four weeks and then some morphological, growth and photosynthetic pigments parameters were determined. Results showed that seed biopriming by Trichoderma, P. indica and dual inoculation increased plant height (4, 8 and 2 %, respectively) and root length (18, 31 and 13 %, respectively) as compared to the uninoculated control. However, the increase was significant only for P. indica inoculated seeds. Furthermore, shoot fresh and dry weights increased when mung bean seeds inoculated by both fungi. The maximum increase in stem, shoot and plant dry weights (5, 3 and 2 times of control) were recorded when seeds inoculated with P. indica. Also, inoculation of seeds by P. indica improved chlorophyll a, b, a+b contents (nearly 8, 15 and 9 %, respectively). In conclusion, it seems that seed biopriming of mung bean by growth promoting fungi particularly P. indica positively improved the growth attributes in early growth stages.}, keywords = {Chlorophyll,Fungi,seed,Trichoderma,Mung bean,Mycorrhizae like}, title_fa = {تأثیر بیوپرایمینگ بذر با قارچ‌های Piriformospora indica و Trichoderma virens بر مؤلفه‌های رویشی، مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهچه ماش سبز (Vigna radiata L.)}, abstract_fa = {با توجه به اهمیت روزافزون کاربرد کودهای زیستی در راستای نیل به کشاورزی پایدار، مطالعه حاضر جهت بررسی تأثیر بیوپرایمینگ بذر با قارچ‌های Piriformospora indicaو Trichoderma virens بر مؤلفه‌های رویشی، مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهچه ماش سبز (Vigna radiata L.) اجرا گردید. آزمایش با چهار سطح تلقیح قارچی شامل عدم تلقیح (شاهد)، تلقیح قارچ اندوفیت P. indica(Pi)، تلقیح T. virens (Trich) و تلقیح همزمان دو قارچ (Trich+Pi) در پاییز 1393، در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی و در سه تکرار انجام شد. بذرهای ماش پس از تلقیح با تیمارهای قارچی، در خاک استریل کشت شده و پس از چهار هفته صفات مورفولوژیکی (تعداد برگ، ارتفاع بوته، قطر ساقه و طول ریشه)، رویشی (وزن تر و خشک ساقه، برگ، ریشه و بخش هوایی) و همچنین رنگیزه­های فتوسنتزی (کلروفیل a، b، a+b، a/b و کارتنوئید) برگ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیوپرایمینگ بذر با Pi، Trich و Trich+Pi ارتفاع بوته (به ترتیب 4، 8 و 2 درصد) و طول ریشه (به ترتیب 18، 31 و 13 درصد) را نسبت به شاهد افزایش داد که این افزایش تنها در کاربرد قارچ Pi معنی­دار بود. همچنین وزن تر و خشک اندام­های رویشی نیز در اثر بیوپرایمینگ افزایش یافت که بیشترین افزایش مربوط به تلقیح Pi و در صفات وزن خشک ساقه، بخش هوایی و بوته (به ترتیب بیش از 5، 3 و 2 برابر) بود. همچنین، مقادیر کلروفیل a، b و a+b نیز در برگ گیاهان تلقیح شده با Pi (به ترتیب حدود 8، 15 و 9 درصد) افزایش یافت. در مجموع، به نظر می‌رسد بیوپرایمینگ بذر ماش سبز با قارچ‌های افزاینده رشد به ویژه P. indica اثر مثبتی بر مولفه‌های رشدی گیاه در مراحل استقرار و رشد اولیه گیاه دارند.}, keywords_fa = {بذر,تریکودرما,شبه‌میکوریزا,قارچ,کلروفیل,ماش سبز}, url = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1327.html}, eprint = {https://jms.guilan.ac.ir/article_1327_c5648e2242d5e5dd82e82b73a699f7e1.pdf} }